26-10-2020

10 razloga zašto je dobro imati stariju sestru

Mišljenja o tome da li je bolje biti mlađa ili starija sestra često su različita, ali jedno je sigurno - sjajno je imati stariju sestru.


Ilustracija, Foto: Unsplash

U nastavku pročitajte 10 dokaza za ovu tvrdnju.

1. Uvijek je korak ispred. Utabala je put, prije vas prošla kroz sve zamke odrastanja i odnosa sa roditeljima. Zna šta ih ljuti, a šta ostavlja ravnodušnim. Odlična je u izvlačenju iz nevolja.

2. Njen ormar bolji je od vašeg. Kada ste bili mali, vjerovatno vas je ljutilo to što stalno morate nositi staru odjeću svoje sestre. Tek u tinejdžerskim danima shvatimo kako je njen ormar zapravo sjajan i da se u njemu skriva odjeća koju bismo željeli nositi. Dugo je treba nagovarati da pozajmi omiljene majice ili suknje, ali na kraju ipak pristaje na to jer ne može odbiti nijednu vašu molbu.

3. Iskrena je. Kada vam niko drugi neće želi reći istinu, starija sestra uvijek je tu da vam sve iskreno kaže u lice jer ona jednostavno ne zna drugačije.

4. Možete učiti na njenim greškama. Sve uobičajene greške koje činimo tokom odrastanja uradila je prije vas, a vama je preostalo samo da učite na njenim iskustvima.

5. Ona je vaš "pasoš" za izlazak u svijet. Skeptični roditelji dopuštaju večernje izlaske i odlazak na prve koncerte samo ako je starija sestra uz mlađu.

6. Zna kako da vas dovede u red. Svi ponekad bez razloga pravimo dramu. I dok će naše prijateljice uglavnom istrpjeti našu žutu minutu bez prigovora, starija sestra to neće moći. Ona će nas dovesti u red sa nekoliko edukativnih rečenica u sestrinskom stilu, piše Zadovoljna.hr

7. Nikada ne osuđuje. Naravno da se uvijek ne slaže sa vama, ali poštuje vaš izbor i vaše odluke te vas nikada ne osuđuje.

8. Uvijek je na vašoj strani. Bez obzira na sestrinske razmirice i svađe, u trenucima kada vam je potrebna njena podrška, ona bezrezervno staje na vašu stranu, onako kako to samo sestre znaju.

9. Jedina vas može oraspoložiti u sekundi. Uz vas je od prvog dana, gledala vas je kako rastete i dobro zna šta vas rastužuje, a šta vam odmah može vratiti osmijeh na lice. Ponekad vam se čini da ima telepatske sposobnosti jer u pravom trenutku zna reći pravi stvar i oraspoložiti vas u sekundi.

10. Bez nje ne možete izdržati porodična okupljanja. Zajedno se dosađujete, udarate jedna drugu nogom ispod stola kada član porodice stoti put priča istu (ne)zabavnu anegdotu, uskačete u pomoć kada treba odgovarati na klasična pitanja o udaji i djeci.


(Zadovoljna.hr)