19-06-2014

6. Međunarodni festival Kotor Art

6. Međunarodni festival Kotor Art počeće 27. juna nadmetanjem regionalnih klapa na Trgu ispred Crkve Sv. Nikole u Perastu.

6. Međunarodni festival Kotor Art | Radio Televizija Budva

Do 14. avgusta nastupiće preko 2000 umjetnika, izvođača i predavača kroz 8 festivalskih segmenata: Festival klapskog pjevanja, Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, KotorArtTeatar, KotorAPSS, Pisanje grada, Pjacu od filozofa i od ove godine novi programski segment Sea Rock festival. Izvešće se 115 programa tokom 48 dana na 27 lokacija u Starom gradu, Kotoru i Boki sa učesnicima iz 25 zemalja (Portugal, Italija, Njemačka, Rusija, Austrija, Belgija, Švajcarska, Norveška, Letonija, Poljska, Španija, Čile, Venecuela, Meksiko, Izrael, SAD...)

Festival klapa će tokom tri dana okupiti u Perastu elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona. U takmičarskom dijelu nadmetaće se ženske, muške i mješovite klape, izvoditi i Nove klapske pjesme, a u revijalnom, klape učesnice pjevaće melodije iz svojih krajeva što je novitet u koncepciji festivala. U cilju popularizacije klapskog pjevanja i očuvanja naše kulturne baštine, biće promovisan drugi broj festivalskog časopisa Lirica, održaće se naučni skup ”Čuvanje kulturne baštine”, kao i ocjenjivački okrugli stolovi nakon svakog takmičarskog dana.

12 predstava u glavnom i oko 60 pratećih programa čini ovogodišnji Kotorski festival pozorišta za djecu. Tokom 10 dana, koliko će tradicionalno, ključevi Kotora biti u rukama djece, dječije scensko stvaralaštvo ispuniće trgove i pjacete grada kroz zabavno-književne, likovne, muzičke, edukativno-teorijske, inkluzivne i off programe. Festival pozorista za djecu se tradicionalno održava od 2 - 10. jula na više gradskih lokacija, i djeca, od najmanjeg do tinejdžerskog uzrasta, mogu pratiti najrazličitije žanrove od klasičnog teatra, lutkarstva, plesa, pozorišta sjenki do uličnih performansa.

Premijerni program Kotor Art Teatra čine predstava “Kinez“, koju po nagrađenom tekstu Maje Todorović na prošlogodišnjem konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade režira Anja Suša. Predstava se radi u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, a kultni tekst Iva Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” koji režira Luka Kortina, radi se u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem. U repriznom programu, predstava “Njegoš, Vatre”, autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija ekskluzivno se igra već petu sezonu u Starom zatvoru, a biće izvedene i prošlogodišnje produkcije Njegoš i ja, autorski projekat Paola Mađelija i Njegoš za djecu-Kako rastu veliki ljudi, autorski projekat Petra Pejakovića.

Don Brankovi dani muzike broje 15 koncerata, 110 umjetnika i oko 70 djela. Muzički okvir ide od baroknog repertoara do savremenih djela nastalih prije samo nekoliko mjeseci kao porudžbina Festivala. Osim nastupa Crnogorskog simfonijskog orestra sa violinistom Stefanom Milenkovićem, čućemo i tri nastupa festivalskog orkestra sa solistima iz Venecuele i Austrije i našim pijanistom Ratimirom Martinovićem. Klavirski recital održaće veliko ime ruskog pijanizma Boris Berezovski, a imaćemo i ekskluzivnu priliku da čujemo instrument orguljska viola konstruisan prošle godine po nacrtima i projektima Leonarda da Vinčija. Pored koncerata kamerne muzike i onih namijenjenih mlađem uzrastu, off program će okupiti brojne ljubitelje muzike koju stvaraju porodica Dedić i Josipa Lisac.

Nakon uspješnog predstavljanja na venecijanskom Bijenalu arhitekture sa postavkom „Prikrivena blaga” Kotor APSS nastavlja da promišlja kritički na temu urbanog planiranja i dizajna na crnogorskom primorju. Kotor APSS nastoji da redefiniše odnos arhitekture i grada na crnogorskoj obali. Hotel Fjord će i dalje biti u fokusu njihovog istraživanja, koje će biti prošireno i na industrijsku zonu iza hotela gdje postoji ogroman potencijal za razvoj. Od 9 -19. jula studenti će raditi sa mentorima iz 4 evropske arhitektonske škole, a na završnoj konferenciji pojaviće se i druga velika imena evropske i svjetske arhitekture.

Fokus ovogodišnjeg Pisanja grada je na pogledu na grad sa kotorskih zidina. Polaznici umjetničke radionice su studenti regionalnih akademija i fakulteta dramskih umjetnosti, koji će pod mentorstvom prof. Borne Baletića (ADU Zagreb) i Srđana Vuletića (ASU Sarajevo) od 21 - 28. jula kreirati različite teatarske, foto i video forme koje referišu na Kotor, njegove označitelje, ljude i događaje. Izvršni producent je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju.

“Pjaca od filozofa” će se ove godine naći usred gorućeg pitanja današnjice: koja je budućnost Evrope i što uopšte želi Evropa? Koji su to pravi ideali Evrope i može li se ideja Evrope još uvijek spasiti, neka su od pitanja na koja će na svoj tradicionalno provokativni i anagažovani način pokušati da odgovore Tariq Ali i Srećko Horvat od 1 - 4. avgusta. Dovodeći velike svjetske filozofe u Kotor, “Pjaca od filozofa“ je potvrđivala da ne jenjava interes za kritičku misao, čak ni u ljetnjim mjescima.

Novi festivalski segment od ove godine je Sea Rock festival koji nudi ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u domenu alternativne muzike. Rok kultura, i kao muzički pravac i kao sistem vrijednosti, svojim univerzalnim jezikom već više od pola vijeka povezuje ljude različitih prostora i generacija. Na taj način rok kultura je i snažni idejni pokretač današnjice i jedan od amblema savremenosti. Ove godine, uz medijsko partnerstvo sa MTV Srbija, na Sea Rock-u će 25. i 26. jula, na kotorskoj ljetnjoj pozornici, nastupiti bendovi iz Crne Gore (Solid Ground), Srbije (Stray Dogg), Hrvatske (Lovley Quinces) i USA (Dan Stuart, Chuck Prophet, Howe Gelb).

Kotor Art finansira Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Kotor.

Već 6 godina zaredom Kotor Art uživa pažnju i pokroviteljstvo UNESCO-a, što je presedan među festivalima u svijetu, a generalni medijski pokrovitelj je RTCG.