17-10-2020

Asertivna komunikacija u partnerskim odnosima

Iako je prirodno da u vezi postoje izvjesna neslaganja i trzavice s vremena na vrijeme, treba znati granice i svesti ih na minimum. Izazovi koji se mogu pojaviti su razni, ponekad pokušavamo da ih riješimo, ponekad se pravimo da ne postoje, a nerijetko i opraštamo ono što ne bismo smjeli.Ukoliko trenutno prolazite kroz turbulentno ljubavno putovanje, ili ste nekada doživjeli takvo iskustvo, onda je današnja tema baš za vas!

Svakako, čini se da je pobjednik ona strana koja otvoreno, jasno i glasno progovori o svojim osjećanjima. To nam bar poručuju stručnjaci, koji se slažu u jednom – asertivna komunikacija je važna da bi se uspostavili kvalitetni odnosi sa drugim ljudima, ne samo u vezi, već i na poslu. Ključ je u pronalaženju balansa, tako da prenesemo poruku u koju vjerujemo, a da pritom ne djelujemo nadmoćno. Naravno, puno je lakše nešto reći, nego sprovesti u djelo, ali ćemo se potruditi da vam u redovima koji slijede približimo ovu ideju.

Šta je asertivna komunikacija?

Na polju psihologije, asertivna komunikacija zauzima visoko mjesto po značaju, prvenstveno zbog svoje efikasnosti u međuljudskim odnosima. Nasuprot njoj, postoji agresivni stil, koji se pripisuje osobama fokusiranim samo na svoje potrebe i sa manjkom poštovanja. Stoga, one često umiju da budu nasilne, pa čak i da zlostavljaju. Tu, međutim, nije kraj, jer se javlja i pasivno ponašanje, gdje se osoba u strahu povlači i stavlja svoje interese u drugi plan.

Asertivna komunikacija u vezi?

Vjerovatno sa nestrpljenjem želite da pročitate kako se asertivna komunikacija preslikava na partnerske odnose. Prvo i osnovno, važno je naučiti reći ne, u pravom trenutku i bez odlaska u krajnost. Jednom riječju – treba biti empatičan, ali prepoznati i ono što nam ne prija i na to ukazati. Najbolje je biti otvoren i razgovarati bez ustezanja.

Šta je važno da znate?

Za početak, krenite od sebe, i razmislite o svom samopouzdanju, da li vjerujete u to što govorite i da li ste dobri u donošenju odluka. Zatim, važno je da ste dobar slušalac, jer je nekada potrebno čitati između redova. Kao što smo već istakli, istovremeno je važno da umijete da kažete ne i sami stavite do znanja kako se osjećate. Prava mjera je ključ kvalitetnog odnosa. Da izgovoreno sa nelagodom može prouzrokovati da se osjećamo loše, jer sve ono neizgovoreno, kao i potisnuta ljutnja mogu imati samo negativan rasplet.

Prevazilaženje konflikta

Savladavanje vještine uspješnog komuniciranja može znatno olakšati i smanjiti eventualne konflikte. Još jednom, naglašavamo važnost balansa, odnosno pronalaženja zlatne sredine. Ne preporučuje se pasivno prihvatanje i mirenje sa situacijom, kao ni nametanje svog stava, uz upotrebu agresivnog tona.

Izvor: Citymagazine