13-11-2020

Božović: Budvani šokirani stavovima Krivokapića

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milo Božović poručio je da su Budvani šokirani stavovima mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića.Novouspostavljeni princip za sastav nove vlade je, kako smatra Božović, koncept Građanskog pokreta URA o takozvanoj ekspertskoj vladi.

"To ne treba kriti, već javno priznati da je neko izvan DF to odmah prihvatio, kazao je on.

On je istakao da je jedan od osnovnih, ultimativnih principa bilo uklanjanje političara i lidera strana iz buduće vlasti.

"Upravo ovaj ultimatum, kojim je demokratska javnost bila propagandno opterećivana u minulom periodu, pogažen je samovoljnom odlukom pojedinca da drugi čovjek takve vlade bude lider stranke. I to baš URA-e, koja je čitavi proces uslovljavala zahtjevima da u njoj nema političara", kazao je poslanik Nove sprske demokratije.

Božović je rekao da su u Budvi veoma iznenađeni ponašanjem mandatara.

"Veliki trijumf koju smo odnijeli na lokalnim izborima nije donio nikakve političke i logičke neodumice, iako je nosilac naše liste Marko Carević, čije je ime bilo i u nazivu liste za razliku od republičkog nivoa, možda mogao prije sebe da proglasi pobjednikom. Učinjeno je ono što je normalno, prirodno i fer, a to je da sledstveno izbornom rezultatu konstituenti nove većine podijele vlast u Budvi. Konstantno ponavljanje priče “da o pobjedi i sastavljanju vlade ne bi razgovarali da nije bilo Abazovićeve koalicije”, upućuje na opasan vrednosni sud po kojem glasovi Abazovićeve koalicije vrijede više od glasova naše koalicije, odnosno da je 23 hiljade više od 133 hiljade. To se, vrlo prosto i jednostavno, zove diskriminacija. A to je opasan kontinuitet sa nasljeđem DPS-a", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, premda je tokom kampanje uporno govorio da će uvesti “etiku u politiku”, u ovom procesu je, ocjenjuje Božović, etika stradala prva.

"A rezon sastavljanja prve demokratske vlade u istoriji Crne Gore - isključuje demokratiju. Ako mandatar misli da njegovo višedecenijsko ćutanje ima veću vrijednost od naše borbe, u zabludi je. Narod je glasao za demokratiju, a ne za samovolju koju će nazivati ljepšim imenom", zaključio je on.