31-05-2019

Branje - tradicionalno jelo budvanskog kraja

Branje je starinsko jelo iz budvanskog kraja, pravi se od različitih namirnica, u zavisnosti od toga koje je doba godine, ipak proljeće je doba od branja, tako da u ovom jelu najčešće dominiraa mlada blitva, po koje pero porog luka, morač i bob, ali se naravno može dodati i ostalo povrće po želji, šargarepa ili krompir.

Branje - tradicionalno jelo budvanskog kraja | Radio Televizija Budva

Ovo jelo je zbog začinskog bilja kao što su morač i kopar jako aromatično, može se spremati samo na ulju, običnom ili još bolje maslinovom, ali omiljeno jelo ovoga kraja svakako je branje sa suvim mesom.

Tajna branja je baš kao i u svim kuvanim jelima baš u krčkanju.

Ovo jednostavno jelo ne iziskuje mnogo novca i vremena za pripremu, a svakako je prava delicija za sve ljubitelje "jela na kašiku".

Sastojci:

pori lukk
blitva
morač
kopar
šargarepa
krompir
maslinovo ulje
so i biber

Sve satsojke količinski stavljati u zavisnosti od količine jela koju pravite.

Priprema:

Svi navedeni sastojci se prvo fino očiste i dobro operu, a zatim se sve to sitno isjecka. Onda se sve zajedno se kuva na tihoj vatri na sopstvenoj pari, uz obavezno miješanje, pa se poslije pet minuta doda voda i pojača vatra. Potom se jelo ostavi da voda prključa i da se krčka. Voda se kao i prilikom kuvanja drugih jela, dodaje po potrebi, da jelo ne zagori.

Kad voda proključa doda se maslinovo ulje.

Branje se može praviti „na gusto“ kad se voda pred kraj kuvanja pusti da ispari ili „na supu“, kad se dodaje više vode pa se dobije vrlo ukusna supa. Obično se kuva na umjerenoj vatri.

Kada je gusto, branje može poslužiti kao idealan prilog jelima od mesa, dok je kada je kuvano sa supom izvanredno toplo predjelo, pri tome vrlo zdravo u oba slučaja.