29-06-2020

Brnabić najavila uvođenje dodatnih restriktivnih mjera u Srbiji

"Beograd svakako, u njemu ima najviše zaraženih, ne po glavi stanovnika već ukupno, ali opet dvije trećine svih zaraženih je u Beogradu. To je uglavnom mlađa populacija, pa ćemo da gledamo kako da targetiramo mjere i da riješimo taj problem u tom trenutku"

Brnabić najavila uvođenje dodatnih restriktivnih mjera u Srbiji | Radio Televizija Budva

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da će sjutra "vjerovatno" biti uvedene restriktivne mjere u više gradova, nalik na one koje su u proteklih nekoliko dana uvele pojedine lokalne samouprave u Srbiji usled razbuktavanja kovid-19.

Ona je na TV Pink kazala da će sjutra biti održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, i da se neće uvoditi potpune zabrane kretanja ili okupljanje, kao tokom vanrednog stanja.

Podsjetila je da su različiti oblici vanrednog stanja za sada uvedeni u Novom Pazaru, Kragujevcu, Užicu i Vranju.

Po njenim riječima, mjere će biti na snazi u pojedinim mjestima, a ne na čitavoj teritoriji Srbiji.

"Beograd svakako, u njemu ima najviše zaraženih, ne po glavi stanovnika već ukupno, ali opet dvije trećine svih zaraženih je u Beogradu. To je uglavnom mlađa populacija, pa ćemo da gledamo kako da targetiramo mjere i da riješimo taj problem u tom trenutku".

Navela je da će i da će se "svakako" zabraniti rad noćnih klubova, a da će zabrana ili ograničenje rada restorana takođe biti razmotrena.

Kazala je da je "razmišljala šta je pametno (u trenutnoj situaciji)" i da je "očigledno" da će korona biti prisutna sve dok se ne razvije vakcina protiv kovid-19.

"Vi do tada morate da živite... I ti klubovi, i ti restorani su ekonomija, koji pune budžet iz kog se isplaćuju penzije", rekla je ona.

Premijerka Srbije je navela da za sada nema novih slučajeva u Vladi Srbije, da je "korona rizik koju profesija (političara) nosi sa sobom" i da se ona ranije testirala, kada se ispostavilo da je osoba sa kojom je bila u kontaktu bila pozitivna na koronavirus.

Kon: Javnost će dobiti objašnjenje, vlast o tome odlučuje
Epidemiolog iz Srbije Predrag Kon izjavio je povodom skoro trostrukog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji dan poslije izbora, da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega nego da o tome odlučuje vlast.

Kon je u emisiji Utisak nedjelje rekao da je imao uvid u iste podatke koji su objavljeni zvanično na sajtu kovid.rs, i da nije vidio bazu podataka Instituta Batut na koju se pozivao Birn kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više nego što je objavljeno.

"Tražio sam da se to ispita", rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

On je rekao da ne vjeruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

"Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno", rekao je Kon i dodao da ne vjeruje da je neko prikrivao podatke.

Rekao je i da neće dati ostavku jer ne može "napustiti brod" u ovoj situaciji.