02-12-2019

Carević: O žičari nakon što se regulišu odnosi sa vlasnicima zemljišta

Izgradnja žičare kojom je planirano povezivanje Bečića i tvrđave Kosmač na Brajićima, neće se realizovati dok se ne regulišu odnosi sa vlasnicima zemljišta, poručio je predsjednik Opštine Budva Marko Carević na današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta.

Carević: O žičari nakon što se regulišu odnosi sa vlasnicima zemljišta | Radio Televizija Budva

Carević je sa dnevnog reda 27. sjednice SO Budva, kao predlagač, povukao Odluku o utvrđivanju javnog interesa za žičaru, ističući da je neophodno vrijeme da se regulišu odnosi sa vlasnicima zemljišta.

"Žičara je postala po malo i legnda grada, ali ja sam neko ko zaista tu žičaru vidi kao jedan revolucioinaran projekat značajan za razvoj turizma i lokaliteta u zaleđu i svakako kao nešto što donosi benefite našem turizmu", istakao je Carević.

Kako je dodao, lično je organizovao sastanak sa mještanima Rafailovića i niko nije bio protiv toga da se žičara radi, već protiv toga što nije bila u prethodnom periodu sprovedena pravična nadoknada.

"Sa investitorom smo takođe obavili sastanak kome je prisustvovao Diki Kaženegra i mještani, i postigli smo fer i korektan dogovor. Ja sam shodno dogovoru kandidovao tu tačku smatrajući da je postignut dogovor na tom koalicionom sastanku gdje su bile kolege iz Crnogroske, Demokrata i mi, i jasno se pokazalo da je tu predviđena i eskproprijacija koja nije naišla na odobravanje i saglsaniost mještana, a i za nas iz DF-a, međutim, u međuvremnu su i kolege iz Demokrata uputile jedan amandman", naveo je on, dodajući da nije imao namjeru, niti želi da se zaustavi taj projekat, niti je on zaustavljen.


"Ali prosto moramo konačno postizati dogovor sa vlasnicima zemlje, cijenići da su nezadovoljni i da su neki u svemu tome prošli bolje neki lošije, a to treba jednačiti i pokušati nadoknatdi te imovinske odnose. Do tada treba raditi na tome i ne vidim razlog zašto bih ja nešto zaustavio. To je jako profitabilan posao i projekat koji može da zadovolji vlasnike zemlje", kazao je Carević.

On je naglasio da ima prostora da se to korektno plati, te da Opština ima interesa u svemu tome i da ne vidi razlog da se ljudima otima zemlja za neke male pare.

"To se neće desiti u mandatu gdje ja budem. Mještani su tražili moju riječ bez obzira na riječ investitora da se ništa neće raditi mimo dogovora. To je obećao i gosopdin Diki Kaženegra, i pristao je da tu riječ da i napismeno da bi jedan od Čučuka rekao da njima treba riječ predjsednika. I tako smo se dogovorili da se usaglasimo. Problem se mora riješiti i dogovor se ne smije kršti jer smo se dogovoirili i jer smo odgovorni ljudi, a ako neko želi drugačije može da kandiduje tačku i predloži skupštinu, a dok to ne bude išlo na pricipu koji smo dogovorili ja ću tražiti dodatno vrijeme, posebno jer je to jedan profitabilan projekat i može lagano da se izađe iz te priče, a stavar je volje i želje da li to neko hoće. Ja sam saglasan i ako se postigne neki drugi dogovor, ali dogovor mora da postoji u svakom slučaju", poručio je Carević.

Odbornik Crnogorske Dragan Ivančević je kazao da nije riječ o povlačenju odluke iz navedenih razloga već o prekidanju potpune realizacije ovog projekta.


"Smatram da je ovdje prekršena procedrua, povlačaenjem ove tačke je daezavuisan naš Poslovnik i onemogućeno je da se objasne navodi gospodina predsjednika, odnosno predlagača koji nije ovdje iskoristio argumentaciju zašto povlači već je koristio populističku priču kako bi opravdao zakone koje on kreira. Ja sam u startu bio dio ovog sjajnog projekta, ali više nisam. Sigurno je da nećemo dozvoliti ni ovome ni nijendom drugom predjsedniku da ovako važne projekte razvoja zaustavlja, treba da ga je sramota", poručio je Ivančević.

Predsjednika SO Budva Krsto Radović je shodno članu 43 Poslovnika, koji propisuje da predlog odluke može povući predlagač u toku sjednice najkasnije do početka glasanja o predlogu odluke u cjelini, konstatovao da je predsjednik Carević povukao Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za žičaru u toku rasrprave.


D.B.