18-10-2020

Carević: Opština Budva protiv zatvaranja ugostiteljskih objekata

Odluka NKT o zatvaranju ugostiteljskih objekata sa pravom je naišla na negodovanje brojnih ugostitelja i zaposlenih u ovoj djelatnosti u našoj opštini, saopštio je predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, smatrajući, kako ističe, da se više radi o političkoj nego o zdravstvenoj odluci, iz razloga jer se cilj iste može postići na manje drastičan način.

Carević: Opština Budva protiv zatvaranja ugostiteljskih objekata | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, portal RTV Budva

"Vjerujem da svi dijelimo zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije koju izaziva korona virus zbog čega je odgovornost na svima nama da svojim ponašanjem utičemo da se ona suzbije a posledice svedu na minimum. Takođe, neophodno je i da u ovim trenutcima oživimo našu posrnulu ekonomiju koja svoj krah doživljava upravo u ovom periodu kada je javni dug dosegao 90% BDP i galopirajuće raste. Mislim da niko nije za to da se neodgovornim ponašanjem ugrožava zdravlje građana, ali moram da apelujem na sve da čuvaju i ekonomsko zdravlje svih građana, posebno nas koji živimo na primorju a koji smo neodgovornom politikom Vlade Crne Gore, koja je u sred ljetnje sezone zatvorila granice za naša primarna tržišta, dovedeni na ivicu egzistencije. Svjedoci smo da većina ugostitelja pošteno obavlja svoj posao, drži se i sprovodi mjere NKT, plaćaju porez i bore se sa gubicima od marta mjeseca", ističe Carević.

Kako dodaje, pomoć Vlade ovom resoru je nedovoljna i najniža u regionu, i još jedno zatvaranje bi zadalo konačan udarac brojnim ugostiteljskim radnicima i vlasnicima lokala koji će biti prinuđeni da dodatno otpuštaju radnike.

"Zbog toga apelujem od NKT i drugih nadležnih državnih organa da preispitaju odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi i drugim gradovima kao jednoj od mjera za suzbijanje pandemije virusa korona, jer smatram da se isti cilj može postići ozbiljnijom kontrolom i sancionisanjem onih ugostiteljskih objekata i pojedinaca koji se ne pridržavaju propisanih mjera. Kao odgovorni ljudi i vršioci vlasti mi možemo da podržimo samo one mjere koje će drakonski kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju zdravstvenih preporuka, a to se odnosi ne samo na ugostitelje već i na sve one pojedince koji svojim neodgovornim ponašanjem i poslovanjem ugrožavaju zdravlje svojih komšija, prijatelja i sugrađana", kazao je on.

Zbog svega navedenog, Carević očekuje od nadležnih organa da će, kako navodi, revidirati ovu ishitrenu odluku i omogućiti svim odgovornim ugostiteljima da rade u skladu sa zakonom.

"I na taj način sačuvati radna mjesta koja su nam u uslovima krize neophodna, kao i to da će propisati strožije i redovnije kontrole u pogledu sancionisanja svih onih koji se u svom poslovanju ne pridržavaju propisanih mjera", zaključio je Carević.D.B.