21-09-2020

Casa de Penedo ili kuća od kamena koja privlači brojne turiste

Smještena u podnožju planine Fafe u sjevernom Portugalu, Casa do Penedo može se svrstati među najčudnije građevine svijeta. Ova kuća, izgrađena 1974. godine, savršeno se uklapa u planinski krajolik zahvaljujući neobičnoj ideji graditelja da kuću smjesti između četiri masivne stijene.


Foto: wikipedia

Bila vikendica

Kuća je prvobitno služila vlasnicima kao vikendica, a sada je uz plaćene obilaske svakome omogućeno da zaviri u unutrašnjost ove neobične građevine. Inspiracija za dizajn kuće javila se tokom posjete vlasnika ovom predjelu.

Neobične stijene u podnožju planine privukle su njegovu pažnju i dale mu ideju da izgradi porodično utočište između njih.

Dva sprata

Prigodno nazvana Kuća od kamena, građevina na savršen način spaja djelo prirode i čovjeka. Zidovi su izgrađeni od portugalskog granita koji se tradicionalno koristi kao građevinski materijal za lokalne objekte. Dvospratna kuća, koja kao da je iskočila iz crtanog filma o porodici Flinston, privlačila je pažnju lokalnog stanovništva kao i turista od trenutka kada je izgrađena.


Foto: MyBestPlace

Međutim, ta pažnja je imala i negativne posljedice jer su se vlasnici u više navrata suočavali s vandalizmom i provalama. Nakon neželjenih upada, kuća je opremljena neprobojnim staklima, a vrata osigurana čeličnim rešetkama. Kuća se grije na kamin, dok za rashlađivanje vlasnicima i posjetiocima na raspolaganju je i spoljašnji bazen


Foto: BookingIzvor: Avaz.ba