06-08-2020

CBCG: Prihodi budžeta u junu 132 miliona eura

Državni budžet je u junu prihodovao 132 miliona eura, što je tri miliona više od iznosa predviđenog rebalansom, a 11 miliona manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuje izvještaj Centralne banke (CBCG).

CBCG: Prihodi budžeta u junu 132 miliona eura | Radio Televizija Budva


Troškovi budžeta u junu su iznosili 172 miliona eura, što znači da je manjak u državnoj kasi bio 40 miliona eura, koji je nadomješten iz pozajmica, pišu Vijesti.

Rebalansom budžeta predviđeno je da rashodi u ovom mjesecu iznose 189 miliona, dok su u istom periodu prošle godine bili 144 miliona eura. U odnosu na jun prošle godine, prihodi su smanjeni 11 miliona eura, a rashodi povećani 28 miliona.

Podaci CBCG pokazuju da Vlada u junu i pored najava nije štedjela na troškovima javne administracije. Ukupna ušteda u junu – potrošnja manja u odnosu na plan, iznosila je 17 miliona eura.

Najveća ušteda od čak 11,3 miliona ostvarea je na stavci transferi za socijalnu zaštitu, gdje je umjesto planiranih 49,9 miliona eura isplaćeno 38,6 miliona.

U okviru te stavke na prava iz oblasti socijalne zaštite potrošeno je 6,2 miliona eura, od opredijeljena 7,4 miliona, na isplatu tehnoloških viškova otišlo je milion i po eura od planirana dva miliona, na prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja isplaćena su 28,2 miliona umjesto 37,8 miliona, na ostala prava iz oblasti zdravstvene zaštite izdvojena su dva miliona od planiranih 1,6 miliona, dok je na ostala prava iz zdravstvenog osiguranja od milion potrošeno 700 hiljada.

Na platama u javnoj administraciji, najvećoj stavci u državnom budžetu, nije se štedjelo, već su ta izdvajanja povećana. Bruto zarade u junu isplaćene su u iznosu od 43 miliona eura, dok je plan bio 41,8 miliona eura.

Iznos bruto zarada zaposlenih u državnim službama u junu prošle godine bio je 41,6 miliona.

Na ostala lična primanja izdvojeno je 1,3 miliona eura, dok je u junu prošle godine ta stavka iznosila 600 hiljada.