08-01-2020

Čitaoci šalju: Pseći izmet nosi stotinu bolesti

Nevjerovatno je da neko izvede psa i da ostavi njegov izmet, to je izraz vrhunske neodgovornosti i neodgovornog vlasništva.

"Ovo se dešava na Slovenskoj plaži, dijelu gdje u svakom trenu bude dvadesetak djece uzrasta od jedne do pet godina. Naravno, ostavljeno je sve iza psa", napisao je naš čitalac koji nam je poslao sliku.

Odgovorno vlasništvo ne podrazumijeva samo brigu o svom ljubimcu nego i brigu o drugim ljudima, pogotovo djeci i životnoj sredini.

Došli smo u situaciju da danas ne možemo proći kroz park a da ne ugazimo u izmet.


Djeca su praktično uskraćena za igru po zelenilu koji je pun psećeg izmeta, za koji je manje poznato da krije veoma opasne bakterije i prenosi preko sto bolesti. Od mnoštva zaraza koje vrebaju iz psećeg izmeta najgora je ehinokoza čija se jajašca učvrste u ljudskom organizmu i uzročnik su mnogih ozbiljnih bolesti.

Kako smo saznali u jednoj veterinarskoj ambulanti, najgore je to što pranje ruku nije dovoljno, jer tragovi ove bolesti ostaju ispod noktiju i veoma lako se prenose. Ostale bolesti dobijene od izmeta pasa, tjeraju na proliv i povraćanje i takođe su veoma opasne.

U pojedinim evropskim zemljama je neophodno da vlasnik sa sobom nosi metlicu, lopaticu i kesu kad krene u šetnju sa ljubimcem.