07-03-2019

Crna Gora će predstaviti ponudu na sajmu u Štutgartu

Turistička ponuda Crne Gore, sa akcentom na biciklizam i planinarenje, biće početkom naredne godine predstavljena na najvećem specijalizovanom evopskom sajmu u Štutgartu, što je veliki iskorak u njenoj promociji na zapadnoevropskom tržištu, saopšteno je iz Ministarstva turizma. Na štandu NTO ponudu ponudu će predstavljati i Turistička organizacija Opštine Budva.

Crna Gora će predstaviti ponudu na sajmu u Štutgartu | Radio Televizija Budva

Iz tog Vladinog resora su kazali da će Crna Gora, kako je predviđeno ugovorom o saradnji koji su danas u Berlinu potpisali ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović i izvršni direktor Camping Motor Touristik (CMT) sajma iz Štutgarta, Roland Bleinroth, biće zemlja partner te manifestacije.

Iz Ministarstva su naveli da se na sajmu, koji ima preko 240 hiljada posjetilaca i više od dvije hiljade izlagača iz cijelog svijeta, posebno predstavljaju nove destinacije, zemlje, regije i gradovi za aktivni odmor.

„Napravili smo veliki iskorak u promociji Crne Gore kao turističke destinacije u svijetu, posebno na tržištu Zapadne Evrope. Ljubiteljima aktivnog odmora u Crnoj Goru je na raspolaganju mnoštvo biciklističkih ruta i planinarskih staza, a mnoge prolaze kroz nacionalne parkove koji obiluju prirodnim ljepotama“, saopštio je Radulović.

Ugovor je potpisan na crnogorskom štandu na sajmu turizma ITB u Berlinu, na kojem Ministarstvo, Nacionalna i lokalne turističke organizacije u saradnji sa turističkom privredom predstavljaju turističku ponudu Crne Gore do 10. marta.

Iz Ministarstva su kazali da su Radulović, državni sekretar Damir Davidović i direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak Kukavičić, imali niz sastanaka sa predstavnicima značajnih turoperatora, organizacija i udruženja iz oblasti turizma među kojima su Deutscher Reisering, Thomas Cook Media & Partnerships, DerTouristik, TUI France, TUI UK&Ireland, TUI RUSSIA&CIS, AviaReps Poland i Baltic Aviation Support SIA, na kojima je razgovarano o unaprjeđenju saradnje i zajedničkim marketing aktivnostima na emitivnim tržištima.

„Razgovarano je i sa predstavnicima Lufthansa City Center (LCC) franšizne mreže 650 turističkih agencija iz 90 zemalja svijeta o organizaciji ovogodišnje Generalne skupštine Lufthansa City Centre u Crnoj Gori, kada se očekuje dolazak preko 500 generalnih menadžera i marketinških stručnjaka turističke industrije širom svijeta“, navodi se u saopštenju.

Tokom događaja International Media Marketplace (IMM), koji se održava dan uoči sajma, razgovarano je o mogućnostima saradnje na promociji turističke ponude Crne Gore sa predstavnicima preko 20 renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, između ostalog Suddeutsche Zeitunga, Frankfurt Sonntags Zeitunga, Bild der Fraua, die Pressea, Reisefreundea, Reisegala, Neue Waestfaehlischea i WienerZeitunga.

„Posjetioci sajma pokazali su najveće interesovanje za ponudu aktivnog odmora u nacionalnim parkovima i organizovane izlete. Atraktivna ponuda za aktivni odmor, biciklističke i planinarske staze i netaknuta priroda privlače sve veći broj gostiju iz Njemačke“, navodi se u saopštenju.

Prethodne godine Crnu Goru je posjetilo 80 odsto više turista sa tog tržišta koji su ostvarili 73 odsto više noćenja u odnosu na 2017. Turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru najavljuju odličan buking i tokom ove godine.

„Ono što posljednjih godina doprinosi konstantnom rastu gostiju sa tog tržišta je i odlična avio-povezanost sa tržištem Njemačke. Naime, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines, pored linija za Frankfurt i Dizeldorf, najavljuje i letove iz Tivta za Lajpcig i Minhen, kao i uvođenje nove linije iz Hanovera. Pored nacionalne avio-kompanije, niskobudžetna avio kompanija Wizz Air ima cjelogodišnje letove ka Memingenu, dok Ryanair saobraća za Berlin preko cijele godine“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je novina to da niskobudžetna austrijska avio kompanija Laudamotion u saradnji sa kompanijom Ryanair uvodi novu liniju na relaciji Podgorica-Štutgart za ovu godinu.

„Eurowings tokom ove godine nastavlja sa prodajom sezonske avio linije na relaciji Tivat - Dizeldorf, a najveća njemačka avio-kompanija Lufthansa uvodi nove linije od aprila i to jednom sedmično iz Frankfurta i Minhena za Tivat“, rekli su iz Ministarstva.

Na štandu NTO ponudu predstavljaju turističke organizacije Podgorice, Bara, Kotora, Budve, Ulcinja i Tivta, nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines, Nacionalni parkovi, Morsko dobro, Budvanska rivijera i Montenegro Stars, Beppler & Jacobson, Karisma Hotels Adriatic, Regent Porto Montenegro, hoteli Huma, CentreVille Hotel & Experiences, Verde Complex i agencije Montenegro Tourist Service, Adria DMC, DM Yachting, Globtour Montenegro, Explorer DMC, Talas DMC i Montengro Destination.

ITB sajam turizma je najposjećenija turistička berza koja okuplja predstavnike institucija, organizacija i privrede. Očekuje se da će sajam ove godine posjetiti preko 100 hiljada posjetilaca od čega preko 60 hiljada predstavnika turističke privrede.