22-10-2020

Crna Gora ispunila uslove za novi aranžman sa Svjetskom bankom

Predstavnici Svjetske banke saopštili su da je Crna Gora ispunila sve uslove za odobrenje DPL (Development Policy Loan) aranžmana i da se u narednom periodu očekuje njegovo zaključenje.


Foto: iom.int

U nastavku redovnih jesenjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, crnogorska delegacija, sačinjena od predstavnika Centralne banke Crne Gore i Ministarstva finansija, učestvovala je na virtuelnoj sjednici Belgijsko-holandske konstituence kojom je predsjedavao predsjednik Centralne banke Holandije Klaas Knot. Sjednici su prisustvovali i visoki zvaničnici ostalih 14 zemalja članica Konstituence (Jermenije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Izraela, Luksemburga, Moldavije, Holandije, Sjeverne Makedonije, Rumunije i Ukrajine).

Na sjednici je istaknuto da se ovogodišnji jesenji sastanci MMF-a i Svjetske banke uglavnom bave temom pandemije COVID-19, koja je donijela ozbiljne zdravstvene i ekonomske probleme na globalnom nivou, prenosi Pobjeda.

"Pad ekonomske aktivnosti i narušena fiskalna ravnoteža uslovili su rast javnog duga, koji je, u brojnim zemljama, i prije krize bio na zabrinjavajućem nivou", navedeno je na sjednici.

Ovakva situacija, kako je istaknuto, nameće dva ključna pitanja – kako očuvati zdravlje ljudi i kako se izboriti sa ekonomskom krizom i obezbijediti uslove za oporavak.

Učesnici su se saglasili u ocjeni da je, usljed suženog fiskalnog prostora, potrebno pažljivo kreirati, sprovoditi i nadgledati fiskalnu politiku, kako zdravstvena i ekonomska kriza ne bi prerasle u finansijsku ili dužničku krizu. Dobro osmišljene strukturne reforme ključne su za oporavak i makroekonomsku stabilizaciju, zaključeno je na sjednici.

Istaknuta je potreba nastavka tijesne saradnje svih članica Konstituence, kao i spremnost MMF-a i Svjetske banke da pruže pomoć zemljama članicama.

Crnogorska delegacija je održala sastanak i sa direktoricom IFC-a (Međunarodna finansijska korporacija (grupacija Svjetske banke)) za Evropu i Centralnu Aziju, gđom Wiebke Schloemer.

Na ovom sastanku je guverner CBCG Radoje Žugić otvorio pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori, što bi, po njegovim riječima, doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude mikrofinansijske institucije u zemlji, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente. Dogovoren je nastavak komunikacije po ovom pitanju kako bi se sagledala mogućnost da ova korporacija podrži MFI sektor u Crnoj Gori.

Na sastanku sa potpredsjednicom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Annom Bjerde, i izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom, razgovarano je o makroekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na posljedice pandemije COVID-19 virusa.

Crnogorska delegacija razgovarala je i sa šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem.

Guverner Žugić upoznao je sagovornika sa stanjem u bankarskom sektoru, ističući da je situacija za sada stabilna i da su banke očuvale svoju likvidnost i solventnost, čemu su značajno doprinijele mjere koje je CBCG adekvatno i blagovremeno implementirala.

"Takođe su mjere CBCG, poput uvođenja obaveznog moratorijuma, u velikoj mjeri pomogle građanima i privredi da se suoče sa krizom", dodao je Žugić.

Predstavnici Ministarstva finansija su prezentovali najnovije makroekonomske podatke i saopštili da je crnogorska ekonomija pretpjela snažan negativan uticaj pandemije i pogoršanje fiskalnih indikatora. U cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po stanovništvo i privredu, Vlada je, u dosadašnjem periodu, usvojila tri paketa mjera, čija je implementacija u toku.

Seshadri je istakao spremnost MMF-a da pruži podršku Crnoj Gori, ističući da fiskalna politika u narednom periodu mora biti usmjerena na održivost javnog duga.

U nastavku jesenjih sastanaka, predstavnici CBCG i Ministarstva finansija sastaće se sa generalnom direktoricom MMF-a, gđom Kristalinom Georgievom, direktorom MMF Sektora za Evropu, gdinom Alfredom Kammerom i novoimenovanim izvršnim direktorom MMF-a, gdinom Paulom Hilbersom.


(Investitor)