10-02-2020

Crna Gora može biti čvorište za američki prirodni gas

Američki podsekretar za fosilna goriva Stiven Vinberg smatra da bi Crna Gora mogla da postane energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država. Vinberg za TVCG ističe da, osim što donosi ekonomski benefit, prirodni gas je i ekološki neprihvatljivije gorivo.

Crna Gora može biti čvorište za američki prirodni gas | Radio Televizija Budva

Prirodni gas uz ugalj jedini je primarni oblik energije koji se može direktno koristiti. Zato i raste njegova upotreba u domaćinstvima, saobraćaju, tehnološkim procesima, za proizvodnju toplotne i električne energije, ali i kao sirovina u hemijskoj industriji.
Mogućnost da ga koristi ima i Crna Gora. Prednost je, smatra američki podsekretar za fosilna goriva Steven Vinberg položaj naše zemlje na Jadranu i barska luka.

“Ta Luka ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje, to je Luka duboke vode i može da prihvati brodove koji dolaze iz Sjedinjenih Država. Postavili bi takozvane virtuelne cijevovode, odnosno umjesto da gradimo cjevovode mi koristimo kontejnere u kojima se skladišti tečni gas. Nakon dopremanja brodom prebacujemo kontejnere u kamione ili na voz i prevozimo ih i gdje je potrebno. Možda ćemo vremenom i graditi cjevovode”, smatra Vinberg.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog gasa i trenutno ga izvoze u 40 zemalja. Godišnje proizvedu stotinu milijardi metara kubnih.

“Narednih nekoliko godina imaćemo 164 milijarde metara kubnih, potom autorizovali smo gotovo 400 milijardi metara kubnih što je potencijal za četvorostruki rast u narednih 5-6 godina. Mnogo je mogućnosti za naše evropske saveznike da iskoriste prirodni gas, da imaju raznovrsniju ponudu energije i smanje upotrebu dizel goriva”, kaže sagovornik TVCG.

Koliko bi prirodnog gasa Sjedinjene države dopremale u Crnu Goru zavisilo bi od potražnje tržišta, na kojem je u ovom regionu, trenutno prisutna Rusija, pa bi to uticalo na konkurentnost.

I ne samo to:

“Kad god imate novi izvor energije, to stvara energetsku sigurnost, stabilnost i bezbjednost”.

Na pitanje kakvi su finansijski benefiti za Crnu Goru kada bi bila čvorište za distribuciju američkog prirodnog gasa, Vinberg odgovara:

“Mislim da su tu brojne mogućnosti: dodatna radna mjesta u luci, prevoz tečnog gasa, prodaja u drugim zemljama, odnosno stvara se mogućnost da prodajete tečni gas koji mi proizvodimo. Postoji mogućnost i da smanjite svoje troškove jer je jeftinije od lož ulja”.

Uz ekonomske, važne su i ekološke prednosti, a prirodni gas je najčistije i najsigurnije fosilno gorivo i prilikom sagorijevanja nema štetnih ostataka.

Trenutno se koristi u Kombinatu Aluminijama i Željezari Toščelik.