21-05-2016

Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti

Crna Gora danas obilježava deset godina obnove nezavisnosti u znak sjećanja na 21. maj 2006. kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti | Radio Televizija Budva

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je - Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednik Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.
Podovom Dana nezavisnosti biće održane brojne menifestacije.

Centralna svečanost biće na podgoričkom Trgu nezavisnosti, gdje će se održati svečani program -Decenija obnove nezavisnosti, hiljadu godina državnosti. Na svečanosti će govoriti premijer Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.