17-04-2016

Crnogorci bez viza putuju u 101 državu

Pasoš Crne Gore zauzima 41. mjesto u svijetu i pruža mogućnost putovanja u 101 zemlju bez vize pokazuje najnovije izdanje Passport Indexa za 2016. godinu, koji je objavila kompanija Arton kapital, globalni lider u konsultantskim uslugama za sticanje državljanstva preko investicija.

Crnogorci bez viza putuju u 101 državu | Radio Televizija Budva

Crna Gora zauzima bolju poziciju od susjedne Albanije, koja je na 44. mjestu i Bosne i Hercegovine, koja se nalazi na 43. poziciji.

Kada je riječ o pokretanju programa državljanstva za investitore, Crna Gora je u konkurenciji sa Maltom, Kiprom i Bugarskom, zemljama koje privlače strane investitore, saopšteno je Pobjedi iz Arton kapitala.

Od ukupno 199 zemalja, Hrvatska zauzima 18. poziciju sa izlazom u 137 zemlje, pasoš Srbije je na 35. mjestu i daje mogućnost putovanja u 109 država, dok Makedonija zauzima 37. poziciju i omogućava bezvizno putovanje u 105 zemalja.

Passport Index predstavlja sistem rangiranja kako bi se otkrile prednosti svakog pasoša iz cijelog svijeta. Iako su na prvih 10 mjesta evropski pasoši, Evropa nastavlja da bude relativno teško dostupna. Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, u prosjeku 76 odsto svjetskog stanovništva treba da ima vizu prije polaska u Evropu.

Njemački pasoš se rangira kao najmoćniji na svijetu, pri čemu prvo mjesto dijeli sa Švedskom i daje mogućnost putovanja u 157 zemalja bez vize. Na drugoj poziciji su pasoši Finske, Italije, Švajcarske, Francuske, Velike Britanije i Španije sa 156 bezviznih destinacija pokazuju najnoviji podaci.

Passport Index pozicionira zemlje na osnovu snage svakog pasoša, određenog pomoću tri stepena metode ,,Arton kapitala“, kombinujući podatke za zemlje sa bezviznim putovanjem, zajedno sa informacijama za zemlje koje daju "vizu po dolasku" i sa pozicijom države u Indeksu ljudskog razvoja Ujedinjenih nacija. Passport Index služi za razumijevanje snage koju daje svaki pasoš nosiocu preko identiteta, mogućnosti, mobilnosti i kvaliteta života.

Predsjednik kompanije Arton kapital Armand Arton rekao je za Pobjedu da mnogi ljudi širom svijeta smatraju da je pasoš prepreka njihovim mogućnostima u životu, stoga odlučuju da osnaže njihov identitet i globalni uticaj preko dobijanja drugog državljanstva kroz investicije.

U doba povećanje mobilnosti, postati građanin svijeta nikad nije bilo poželjnije. Ulaganje u drugo mjesto boravka ili državljanstvo je oslobađajuće i povećava privilegije, koje dolaze sa odgovornošću prema svijetu rekao je Arton. Finansijska kompanija Arton kapital, sa sjedištem u Kanadi, osnažuje pojedince i porodice da postanu građani svijeta.

Arton ima više od 15 kancelarija širom svijeta, a do sada su pomogli u privlačenju preko 2,7 milijardi dolara direktnih stranih investicija u zemlje. Kao globalna finansijska savjetodavna kompanija, specijalizovana za programe za boravak i državljanstvo investitora, Arton kapital igra ključnu ulogu u osnaživanju vlade, konsultanata, pravnih i finansijskih stručnjaka i investitora da ispune svoje ciljeve efikasno, efektivno i odgovorno.

Kompanija je član grupe Arton, koja se sastoji od licenciranog međunarodnog bankarstva, finansijskog savjetovanja i investicionog savjetovanja subjekata koje je prilagođeno potrebama građana svijeta.