17-05-2019

Crnogorski proizvodi ovjenčani zlatom u Novom Sadu

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, završen je danas, a crnogorski proizvodi su zavrijedili 164 priznanja, koje je dobilo 37 proizvođača, odnosno 35 nagrada više nego 2018. godine.

Crnogorski proizvodi ovjenčani zlatom u Novom Sadu | Radio Televizija Budva

Crnogorski privrednici su proizvode predstavili na zajedničkom štandu koji su organizovali Privredna komora, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, te Investiciono razvojni fond.

Za njihovu ponudu je vladalo veliko interesovanje posjetilaca sajma, a to je bila i prilika da sa kolegama iz cijelog svijeta osnaže poslovne veze i doprinesu povećanju obima razmjene prehrambenih proizvoda sa inostranstvom.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović ocijenio je da su proizvođači zadovoljni nastupom na Novosadskom sajmu i uspjehom koji su postigli.

“Crna Gora ima konkurentne i kvalitetne proizvode što pokazuju i rezultati ocjenjivanja renomiranih komisija, pa smo ove godine zavrijedili 164 priznanja, koje je dobilo 37 proizvođača iz Crne Gore”, kazao je Golubović.

Novosadski sajam je, prema njegovoj ocjeni, manifestacija koja značajno doprinosi povećanju prometa proizvoda i usluga iz Crne Gore sa Vojvodinom i cijelom Srbijom.

“Rezultati prošlogodišnjeg nastupa na sajmu su vidljivi – robna razmjena sa Srbijom povećana je skoro 40 odsto, a sa Vojvodinom više od 20 odsto”, kazao je on.

Na Novosadskom sajmu je učestvovalo ukupno 1.518 firmi, institucija i organizacija iz 32 zemlje. Predstavljeni su proizvodi i usluge iz 61 države svijeta.

Kako je saopšteno iz PKCG, naši proizvođači zavrijedili su i pet pehara Novosadskog sajma, dvije povelje za kvalitet, tri plakete za kvalitet, dvije diplome sa posebnim priznanjem, 31 veliku i 69 zlatnih medalja, 38 srebrnih i jednu bronzanu, a među njima je i osam šampiona kvaliteta. Mesni proizvodi su osvojili 51 nagradu, mlijeko i mlječni 27, žito i proizvodi od žita dvije, jaka alkoholna pića i likeri 34, vina 39, te pčelari 10.