14-01-2020

Da li će i crnogorski Jadran dobiti vjetroelektrane: Na moru nastaje 8 miliona radnih mjesta

Vjetroelektrane na moru u iduća bi dvije decenije mogle osigurati pet odsto ukupne svjetske proizvodnje električne energije, a njihov razvoj mogao bi otvoriti osam miliona radnih mjesta i privući ulaganja od 1.300 milijardi dolara, pokazuje istraživanje britanske analitičke kuće Rethink Energy.

Da li će i crnogorski Jadran dobiti vjetroelektrane: Na moru nastaje 8 miliona radnih mjesta | Radio Televizija Budva

Globalna ekspanzija offshore vjetroelektrana mogla bi, prema očekivanju analitičara, omogućiti da se pet odsto globalno proizvedene električne energije u iduća dva desetljeća osigura iz toga izvora.

Rethink, kako javlja Poslovni dnevnik, smatra da je azijsko-pacifički region na putu da pretekne Evropu kao najveće tržište novih postrojenja u tehnologiji vjetroelektrana, a Kina bi do 2026. trebala od Velike Britanije preuzeti primat u instaliranim kapacitetima.

Među zemljama s najvećim udjelom električne energije proizvedene iz vjetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji ističe se Danska. Energija proizvedena u vjetroelektranama činila je u 2018. 47 odsto korištene električne energije u toj zemlji.

Danska kreće u sprovođenje plana izgradnje vještačkih ostrva koji će se napajati strujom iz vjetroelektrana na moru ukupne snage do 10 gigavata. Ta zemlja je nedavno usvojila zakon kojim cilja smanjiti emisije štetnih gasova za 70 odsto do 2030.

Da li će i crnogorski Jadran jednog dana dobiti vjetrogeneratore, nije izvjesno. Prioritet Vlade su trenutno ipak istraživanja nafte i gasa u podmorju kod Bara i Ulcinja.