19-09-2020

Danas akcija čišćenje crnogorskih obala

Nevladina organizacija (NVO) Zero Waste Montenegro, u saradnji sa NVO Naša akcija, organizovaće danas čišćenje obala mora, rijeka i jezera u Crnoj Gori.


Foto: Zero Waste Montenegro/fb

Kako je saopšteno iz EU Info Centra, akcija je organizovana povodom Evropskog i Međunarodnog dana čišćenja obala.

Navodi se da će više od deset NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća, lokalnih sponzora i grupa građana udružiti snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada.

Iz EU Info Centra su kazali da će čišćenje biti organizovano na 14 lokacija u deset crnogorskih opština.

„U Subotu u devet sati, aktivisti i volonteri čistiće od otpada Pristan na Luštici, plažu kod Plavih Horizonata, put na kraju Krašića u Tivtu, Barsku plažu i plažu Maljevik u Baru, lijevu i desnu obala Ade Bojane“, kaže se u saopštenju.

Iz EU Info Centra rekli su da će volonteri i aktivisti čistiti i Veliku plažu u Ulcinju, plažu kod ostrva Sinjavac i plažu Lješnica u Bijelom Polju.

Navodi se da će volonteri čistiti i obalu rijeke Lim u Beranama, jezera Krupac u Nikšiću, plažu ispod vijadukta u Rogamima u Podgorici.

Iz EU Info centra rekli su da će akcije čišćenja korita Ćehotine u Pljevljima i kanala Solane u Ulcinju biti održane u nedjelju.

Kako su naveli, na svim lokacijama pratiće se i poštovati preporučene epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlje, kao i posebne mjere u vezi zaštite od virusa COVID-19, u koje će sve učesnike akcije uputiti lokalni koordinatori.

„Upravo zbog toga svi zainteresovani učesnici i učesnice mole se da se prethodno najave lokalnim koordinatorima i koordinatorkama akcije na lokaciji koju su zainteresovani čistiti, kako bi osigurali da broj prisutnih ljudi ne premaši dozvoljenih 40“, rekli su iz EU Info Centra.

Oni su kazali da će sakupljeni otpad biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative 'BrandAudit2020.

Kako su dodali, dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

Iz EU Info centra kazali su da će o rezultatima akcije mediji biti obaviješteni do početka oktobra.

Oni su podsjetili da je na prošlogodišnjim akcijama, na 15 lokacija širom Crne Gore, otpad čistilo više od 550 volontera, koji su sakupili skoro šest tona otpada, od koga je više od polovine bio plastični otpad.

Akcije čišćenja crnogorskih obala organizuju se pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, EU info centra, asocijacije BeMED-a, fondacije Princ Albert II od Monaka i Britanske ambasade Podgorica.