05-06-2020

Danas je Svjetski dan krofni

Danas se obilježava Svjetski dan krofni, za mnoge omiljena poslastica djetinjstva. Iako evropskog porijekla, čuvene "doughnuts" su jedan od najvećih američkih simbola, a najveći konzument je Kanada gdje se one smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom.


Foto: Yt screenshot

Ispunjena voćnim, čokoladnim ili vanila kremom, krofne su nastale u Austriji u 16. vijeku, dok su se varijacije recepta ubrzo proširile. Čuveni američki simbol se u Evropi popularno zove "berliners".

Nacionalni dan krofni ustanovljen je 1938. godine od strane misionarsog pokreta Vojske spasa iz Čikaga, u čast ženama koje su služile krofne vojnicima.

Čuvene američke "Doughnut Dollies" su dobile ovo ime tako što su volontirale pomažući vojnike tokom prvog i drugog svjetskog rata.

Američki volonteri su 1917. počeli da dolaze u Francuske napuštene objekte na frontu, gde su se hranom i drugim potrepštinama opskrbljivali vojnici. U ratnim uslovima je bilo veoma teško proizvesti dovoljnu količinu obroka koji će očuvati svežinu, a najjednostavnije je bilo pripremiti krofne i kafu, pa su vojnici uskoro u velikim količinama konzumirali ove proizvode.


Foto: Ilustracija

Prva automatizovana mašina za krofne takođe je nastala u SAD-u, još 1920. godine, koju je napravio Adolf Levit. U Americi se godišnje proizvede čak billion krofni.

Uprkos toj činjenici najveći svjetski konzument krofni je Kanada, dok je Japan drugi, a potom ide SAD.


Foto: Ilustracija

Razlika između američkih i evropskih krofni je to što se u sredini američke krofne na sredini nalazi rupa.

Prema riječima kapetana Hanson Gregorija, koji je prvi napravio krofnu sa rupom u sredini, davne 1847. godine, poslije više različitih varijanti koje je isprobao, krofna sa rupom se pokazala kao najbolja, jer je dio u sredini uvijek bio gnjecav.
Njemu je smetalo to što su ivice krofne fino hrskave, dok je sredina previše masna. Sa rupom u sredini tijesto je podjednako prženo i hrskavo sa svih strana.


Foto: Dr Oetker

Kod nas su se krofne odomaćile u vrijeme Austro-ugarske, a najčešče su se pravile tradicionalno sa džemom od kajsija ili šljiva, posute šećerom u prahu. Danas se prave sa raznim dodacima, a jedan od omiljenih je čokolada.

Svjetski rekorder u jedenju krofni je uspjeo da pojede 49 glaziranih krofni za samo jedan minut.

Ipak, priznaćete da su omiljene i ne samo kod Amerikanaca i ostalih, već možda skoro istom mjerom, samo na tradicionalniji način zastupljene i kod nas.