10-10-2019

Danas je svjetski Dan mentalnog zdravlja

Današnji datum, 10. otkobar, je dan kada treba da se podsjetimo koliko je mentalno zdravlje značajno za svakodnevno funkcionisanje, kada treba sjesti nasamo sa sobom i provjeriti da li je naše mentalno tijelo gladno, da li se razvija u željenom pravcu i ukoliko ne, onda je savršen trenutak da se malo više posvetimo tome.


Kada kažemo zdravlje, uglavnom mislimo na fizičko/tjelesno zdravlje. Zanemarujemo njegov vrlo bitan dio - mentalni. Kao što tijelo treba zdravo hraniti, razvijati, odmarati, njegovati tako i psihu treba hraniti, razvijati, lečiti. Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i ostvaruje doprinos društvu. Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja obuhvataju sve mjere i aktivnosti usmjerene na uspostavljanje i održanje psihičkog blagostanja. Te mjere su vezane za promociju i unapređenje mentalnog zdravlja, kao i prevenciju koja obuhvata rano prepoznavanje, lečenje i rehabilitaciju poremećaja ponašanja i duševnih/mentalnih poremećaja.

Mentalna bolest je zdravstveni problem koji u značajnoj mjeri slabi mogućnosti osobe da misli, osjeća i djeluje, izaziva stres i osujećuje funksionisanje osobe u važnim životnim oblastima. Mentalna bolest ima mnogo imena, klasifikacija, načina prezentovanja, ali zapravo je jedno zajedničko: koči osobu da ostvari svoje potencijale, da bude zadovoljna kako sobom tako i svijetom oko sebe, da funkcioniše u društvu. Razlika koju pravimo između mentalnog i fizičkog je ovde najočiglednija: kad je nečija bolest povezana sa tjelesnim, iskazujemo žaljenje, nudimo podršku, posjećujemo u bolnici, imamo mnogo razumjevanja, strpljenja i bijesni smo na bolest koja je zahvatila našeg rođaka, prijatelja, poznanika.

Ali kada je neko mentalno bolestan najčešće ostajemo da ćutimo o tome zbog raznih faktora koji su najčešće nametnuti od strane društva i stereotipnih predrasuda sa kojima rastemo. Stigma koja obavija ovaj veoma bitni dio naših života umnogome otežava rješavanje problema na ovom polju. Unapređenje mentalnog zdravlja i dalje ostaje najnerazvijenija oblast u sferi promocije zdravlja, bez obzira što postoji svijest da nema zdravlja bez dobrog mentalnog zdravlja. Pozitivno mentalno zdravlje uključuje samopouzdanje, sposobnost rješavanja problema i svrsishodnu adaptaciju na svaki mentalni stres.

Da li ste znali da se kada doživimo socijalno odbacivanje aktiviraju isti receptori mozga kao i kada doživimo fizičku povredu? Usamljenost boli. Ljudima koji imaju mentalni problem potrebna je podrška, a upravo su za to uskraćeni. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste.

U organizaciji KCCG danas će se do 15 sati u centralnom holu glavne zgrade dijeliti informativni materijal koji se odnosi na mentalno zdravlje od strane zaposlenih sa klinike za psihijatriju, kao i psihologa iz drugih organizacionih jedinica.

Kako je saopšteno, na pultu će biti postavljeni posteri sa porukama koje se odnose na mentalno zdravlje. Navodi se da će u akciji učestvovati psihijatri, psiholozi i glavna sestra Klinike za psihijatriju, kao i psiholozi drugih organizacionih jedinica naše ustanove.