21-10-2019

Danas nastavak 27. sjednice SO Budva

Nastavak 27. sjednice Skupštine opštine Budva koju je predsjednik SO Budva Krsto Radović zakazao za danas umjesto, kako je planirano u 10h, zakazan je za 12 sati u sali Opštine Budva.

Danas nastavak 27. sjednice SO Budva | Radio Televizija Budva

Podsjetimo, zbog odsustva predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, sjednica započeta 14. oktobra je prekinuta, te odbornici nisu razmatrali polugodišnji izvještaj o ostvarivanju budžeta Opštine Budva za ovu godinu, kao ni rebalans budžeta za 2019.

Predsjednik Skupštine Krsto Radović je predložio izmjene redosleda tačaka dnevnog reda, nakon čega su sjednicu napustili odbornici DF-a, nezavisni odbornik Goran Pejović, a
zatim i odbornici DPS-a i SD-a.

Prije početka zasijedanja lokalnog parlamenta sa dnevnog reda je povučen Predlog Zaključka o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora, koji se odnosi na poništenje Protokola sa turskom kompanijom „Mia investment“, kao i Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izuzimanje zemljišta površine 21 hiljada kvadrata na Slovenskoj plaži, koje je u državnom vlasništvu, odnosno Hotelske grupe “Budvanska rivijera”.

Sa dnevnog reda povučena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o donošenju DUP-a "Budva centar", koja je bila razlog suprostavljenih stavova u vladajućoj koaliciji.

U prvom dijelu zasijedanja odbornici su razmatrali i usvojili 13 od 50 tačaka dnevnog reda.

Usvojen je Poslovnik o radu Skupštine Opštine Budva, rješenje o naknadi troškova za rad Komisije za izradu predloga Poslovnika, kao i odluke o obrazovanju radnih tijela SO Budva i dodjeli nagrada.

Većinom glasova usvojene su izmjene i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub Budva - Budvanska rivijera, zatim Odluka o utvrđivanju početne cijene zakupa zemljišta u vlasništvu Opštine Buva i završni račun budžeta za 2018 godinu, kada je na čelu Opštine bio Dragan Krapović.

U nastavku zasijedanja planirano je da se raspravlja i o odlukama o porezu na nepokrtnost i stavljanju van snage odluka o donošenju DUP-ova "Petrovac - Centar" i "Bečići", zatim utvrđivanju javnog interesa za žičaru i kapelu Jaz.

Odbornici će razmatrati i više rješenja o razrješenju i imenovanju članova savjeta javnih ustanova i odbora direktora nekoliko preduzeća.

Povodom stavljanje van snage Odluka o donošenju DUP-ova Petrovac i Bečići, koje su na dnevnom redu današnjeg zasijedanja lokalnog parlamenta, prethodnih dana javnosti su se obratili saopštenjem za javnost nekoliko predstavnika političkih partija vladajuće koalicije.

Odbornik u SO Budva i potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, kazao je da je stav njegove političke partije od početka kristalno jasan i svima poznat, a on glasi, da će Demokrate glasati za obaranje oba predložena DUP-a (Bečići i Petrovac).

"Ovo je, ponavljam, principijelan stav u odnosu na ono što smo svi govorili u kampanji i ono što smo nas 13 odbornika SO Budva potpisali. Svako ko je svjestan svih gore navedenih činjenica, a one su nepobitne, mora glasati da se ludilo zaustavi. Onaj ko gleda na stvari iz ugla jedne građevine ili bilo kojeg pojedinca, ne može zastupati opšti interes već ima druge motive, to je jasno kao dan", naglasio je Krapović, dodajući da je u ovom momentu potrebno da svi koji odlučuju, od predsjednika Opštine, svakog političkog subjekta i svakog odbornika, daju javno i jasno svoj stav i argumente za isti, na čemu će i oni insistirati.

"Ulog je toliki da ukoliko se desi još jedna velika građevina u centru Petrovca ili realizacija samo polovine od planiranih 3,5 miliona kvadrata u Bečićima, tamo više neće biti ni turizma, ni održivog razvoja, to je onda kraj iole normalnog i funkcionalnog života u Bečićima i Petrovcu, to je kraj Budve kao ozbiljne turističke destinacije!", poručio je Krapović.

Predsjednik SO Budva i funkcioner Demokrata Krsto Radović, javno je uputio podršku odbornicima SO Budva da istraju i da ne popuste pod pritiskom.

Ovo se posebno, kako dodaje, odnosi na odbornike vladajuće većine u Budvi od kojih se većina već javno odredila da će glasati za obaranje kriminalnih i koruptivnih DUP-ova koje je donio OKG u sadejstvu sa građevinskom mafijom, istom onom koja, kako ističe, danas pokušava izvršiti pritisak na SO Budva i njene odbornike!

"Poštovani odbornici, iskreno se nadam da ćemo u jednom ozbiljnom ambijentu, ambijentu tolerancije, slobode mišljenja i javne razmjene argumenata, te afirmacije opšteg, a ne pojedinačnog interesa obaviti naš zadatak da od građevinske mafije zaštitimo naše Bečiće i Petrovac! Poznato je da građevinska mafija i OKG imaju ogromne interese u Bečićima i Petrovcu, koji se mjere stotinama miliona eura, međutim, na nama je da pokažemo da je lokalno predstavničko tijelo i vlast u Budvi, uopšte, nepokolebljiva i nepotkupljiva, te da je opšti interes svih građana Budve i Crne Gore ispred svega za nas", poručio je Radović.

Iz Opštinskog odbora GP URA, pozvali su sve konstituente vlasti kao i opozicije u Budvi koja ne pripada OKG-u i raznim sumnjivim građevinskim lobijima, da u ponedjeljak pri glasanju za ukidanje DUP-ova "Petrovac Centar" i "Bečići" pokažu opšti konsenzus kada je u pitanju očuvanje dugoročnih interesa grada i građana, a posebno očuvanje preostalih resursa.

Prema riječima, potpredsjednika budvanskog odbora URA Blaža Rađenovića, ove planove koje je struka oglasila kao svojevrsni urbicid, radio je po nalogu OKG i kroz niz koruptivnih radnji arhitekta Ralević, protiv koga su podnijeli i krivičnu prijavu SDT-u.

"Nakon glasanja u ponedjeljak građanima će svakako biti jasno ko je njihov istinski predstavnik u SO, ko ih nije iznevjerio i ko je ostao pri obećanjima, nakon čega pred njih može izaći sa čistim obrazom i na narednim izborima", poručio je Rađenović.

Sjednicu možete pratiti uživo na kanalu TV Budva, putem LIVE stream-a na portalu RTV Budva, kao i na talasima Radio Budve, na 98,7MHz.

D.B.