04-10-2019

Danas promocija publikacije „Prevaziđimo različitosti“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize, danas će sa početkom u 18h u prostorijama NVO „Puževa kućica“ Budva, (tržni centar TQ Plaza, I sprat), biti održana promocija prve publikacije „Prevaziđimo različitosti" u izdanju NVO „Sedma sila mladih“ i NVO Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“.


Tim povodom biće održan panel na temu „Inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju“ na kom će biti riječi o pitanjima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa smetnjama u razvoju, njihovim pravima za ravnopravno učešće u životu zajednice, ali i obavezi društva da im stvori te uslove, saopšteno je iz Udruženja.

"Na panelu koji će biti otvoren za javnost govoriće Nataša Anastasov, izvršna direktorica NVO „Puževa kućica“, Zorica Radenović, predsjednica NVO „Sedma sila mladih“ i urednica publikacije, Mirjanka Jović, logoped, Marija Cimbaljević, defektolog i Nataša Stanković, fizioterapeut. Cilj projekta „Prevaziđimo različitosti“ je poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, skretanje pažnje javnosti na njihov položaj u društvu i zajednici, povećanje informisanosti lokalne zajednice o njihovim potrebama, značaju i ulozi inkluzije, kao i povećanje učešća mladih u socijalizaciji njihovih vršnjaka sa smetnjama u razvoju", navodi se u saopštenju.

Publikacija „Prevaziđimo različitosti" , kako ističu, donosi niz tekstova i razgovora na temu inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

"U Publikaciji su objavljeni svi tekstovi i istraživanja nastala tokom projekta, kroz razgovore sa stručnjacima (psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, predstavnicima Udruženja, roditeljima, djecom i mladima). Kroz tekstove na temu inkluzije i socijalizacije djece i mladih sa smetnjama u razvoju ukazali smo na postojeće stanje i uticali na svijest o značaju iste", kazali su iz Udruženja, dodajući da su publikaciji doprinijeli svi oni koji su govorili o ovoj tematici, iznoseći svoja mišljenja, zapažanja i stavove.

"Izrađena je u okviru istoimenog projekta koji je finansiralo Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore. Sadržaj publikacije predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava nužno stavove Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore", saopšteno je iz NVO Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“.