30-06-2020

Deset tona dezinfekcijskih sredstava stiže u Crnu Goru

U Luku Bar ovih dana stići će deset tona dezinfekcijskih sredstava iz donacije privatne kompanije Yinyuansheng, saopšteno je iz kineske medijske grupe Yu Xi.


Foto: Ilustracija

To je, kako se navodi, još jedna pomoć kineske strane Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19.

Dodaje se da se kompanija Yinyuansheng bavi bio-tehnologijom i njeno sjedište je u kineskoj provinciji Shandong.

"Osim deset tona dezinfekcijskih sredstva tokom projekta prikupljanja donacije, koji je inicirala crnogorska ambasada u Kini proteklih mjeseci, ta kompanija je Crnoj Gori donirala i 300 zaštitnih odjeća, pet hiljada zaštitnih rukavica, 100 zaštitnih maski i 480 zaštitnih naočala koje su već dopremljeni u Crnu Goru čarter letovima u aprilu i maju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, s obzirom na posebne uslove koji važe za prevoz dezinfekcijskih sredstava, ta donacija nije mogla biti dopremljena avionima.

"Pa je, nakon svih potrebnih carinskih dokumentacija i formalnosti koje je završila crnogorska ambasada u Pekingu, 21. maja poslata brodom iz kineske luke Qingdao, i po planu bi trebala stići u Luku Bar oko 30. juna. Nadležni vladini organi će odlučiti korišćenje i dodijeljenje te donacije", dodaje se u saopštenju.

Iz kineske medijske grupe podsjetili su da je proteklih mjeseci povodom pandemije koja i dalje hara po cijelom svijetu, osim donacije kineske Vlade, više od stotinu kineskih institucija, kompanija i pojedinaca doniralo raznu medicinsku opremu Crnoj Gori preko Ambasade u Pekingu.

"U narednom periodu očekuje se još materijalnih donacija iz Kine za Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina