29-06-2020

Dinja - pravo ljetnje osvježenje

Dinju znamo kao "voće" koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih ljetnih dana. A, u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo ljetnje osveženje.


Foto: Pixabay

Zašto treba jesti dinju?

Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

U nastavku ćete se upoznati s još nekim blagodetima dinje:

Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.

Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.

Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospješuju zdravlje srca.

Karcinom – ishrana bogata beta karotenom potencijalno štiti od razvijanja karcinoma prostate i debelog crijeva.

Varenje – visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospješuje normalan rad digestivnog sistema.

Hidriranje – zbog visokog sadržaja vode, dinja je savršena užina za sprječavanje dehidratacije tokom vrelih ljetnjih mjeseci.

Koža i nokti - visok sadržaj vitamina A utiče na stvaranje sebuma i tjelesnih ćelija (koža i kosa). Visok sadržaj vitamina C pospješuje stvaranje i održavanje kolagena koji osigurava strukturu kože i kose.

Ko treba biti pažljiv s dinjom?

Osobe kojima su prepisani beta blokatori trebaju umjereno konzumirati dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu pospiješiti porast nivoa kalijuma u krvi, piše Najboljamamanasvetu.com. Za osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, pretjerano konzumiranje kalijuma može biti štetno.

Kako birati dinju?

Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična, a bez mekih tačkica ili oštećenja. Prije sječenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (vanjski dio) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji dio).

Kako uživati u dinji?

* Jedan od najboljih i najlakših načina je isjeći dinju na manje kriške te je prije jela rashladiti.

* Napravite tropsku voćnu salatu sa svježim ananasom, mangom i dinjom, a sve na kraju pospite kokosovim brašnom.

* Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.

* Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umjesto sladoleda.

* Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili umakom od jogurta.