22-11-2020

Divanović: Careviću, zaboravi na SAO Budva

"Pokoj duši patrijarha Irineja, ali, predsjedniče Opštine, zar nije bilo normalno i prirodno da proglasiš dan žalosti zbog svih stanovnika Budve koji su postali žrtve koronavirusa?", pitao je Marka Carevića, Nikola Divanović iz Demokratske partije socijalista.


Foto: DPS

Osim što smatra, kako navodi, da su Careviću kao predsjedniku Opštine, građani Budve bliži od patrijarha srpskog, smatra i da način na koji je nametnuo građanskoj i sekularnoj Budvi da mora da službeno žali za srpskim vjerskim poglavarom u svakom smislu prevazilazi granice Carevićevih nadležnosti – i ovozemaljskih i nebeskih.

"Morao bi biti svjestan da sila i arogancija koju demonstriraš, ima svoje granice. Prije svega, ona je ograničena pravima građana Budve, koja treba da budu neprikosnovena i ti se ne možeš njima poigravati”, navodi Divanović. Nijesi ti Budva, daleko bilo, iako ti se u ovom času to tako čini", navodi Divanović.

Zato bi, kako dodaje, Carević morao posebno da povede računa o tome da ne vrijeđa, osiono i primitivno, sve one “druge” Budvane, koje ne računa u “njihove”.

"U najmanju ruku treba uvijek da imaš na umu da su te “vaše” nadležnosti i na lokalnom nivou u najmanju ruku diskutabilne: osvojili ste 5.786 glasova u opštini u kojoj živi skoro 30.000 stanovnika, dakle manje od petine ukupnog broja građana. Ako si pomislio da zahvaljujući 15-20 posto osvojenih glasova, od naše opštine možeš praviti SAO Budva – grdno si se prevario”, ističe Divanović, dodajući da razumije da je Carević u obavezi prema SPC i da na ovaj način želi da otplati dio političkog duga ali, ističe, to radi na način koji nije moralan.

“Jer niti su svi građani Budve vjernici SPC, niti imaju bilo kakvog udjela u tvojim i političkim dugovima DF-a prema crkvi. Uostalom, ima predsjednik Opštine Budva pametnijeg posla od toga da mu cijeli mandat prođe u žalosti”, zaključio je Nikola Divanović