27-04-2018

Do osam godina zatvora za priključenje nelegalnih objekata

Vlada je juče usvojila prijedloge izmjena zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojima se zabranjuje priključenje na infrastrukturu nelegalnih objekata, odnosno neprijavljenih gradilišta.

Do osam godina zatvora za priključenje nelegalnih objekata | Radio Televizija Budva

Kako prenosi Pobjeda, između tri mjeseca i osam godina zatvora dobiće onaj ko priključi ili dozvoli da se na infrastrukturu priključi gradilište, objekat u izgradnji ili izgrađeni objekat, za koji nije podnijeta prijava građenja, dokumentacija, odnosno građevinska dozvola za složeni inženjerski objekat.

U Krivični zakonik se sele još neke prekršajne odredbe iz zakona o planiranju i gradnji za koje je bila predviđena novčna od pet do 40 hiljada eura.

Zatvorom od šest mjeseci do pet godina kazniće se ko započne građenje bez prethodne prijave i dokumentacije, ili gradi objekat suprotno revidovanom glavnom projektu, odnosno odluci nadležnog organa o zabrani građenja.

Kazna od jedne do osam godina zatvora sleduje onoga ko započne izgradnju složenog inženjerskog objekta bez građevinske dozvole ili gradi objekt suprotno dozvoli i revidovanom glavnom projektu, ili odluci o zabrani građenja.