03-06-2020

Duletić: Akteri brojnih afera žele da silom oduzmu vlast

Odbornik Demokrata u SO Budva Milo Duletić poručio je da su oni koji žele da silom oduzmu vlast u Budvi akteri brojnih afera koje je u svom izlaganju i nabrojao istakavši da je posredi prekrajanje izborne volje i kršenje čl. 2 Ustava Crne Gore, koji kaže da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodne izražene volje građana, na demokratskim izborima i u skladu sa zakonom.Krenuo je od privatizacije hotela "Avala" i istakao da su akteri te afere Ana Đukanović, Zoran Bećirović i Ivo Armenko, podvukavši da je budžet oštećen za nekoliko miliona eura, bez pokretanja istrage i podignute optužnice.

"Predmet ove afere je ugovor o prodaji hotela koje je zaključeno 16. januara 2004. sa britanskom kompanijom "Beppler&Jackobson" iza koje su stajali, kako se kasnije ispostavilo, Zoran Bećirović i Ivo Armenko. Za iznos od 3,2 miliona eura, "Beppler" je dobio vlasništvo stari i novi dio hotela "Avala", vile, zatvorene i otvrene bazene, nekoliko pripadajućih objekata. Na osnovu ovog kriminalnog, koruptivnog posla država je oštećena za najmanje 4,3 miliona eura."

Zatim se osvrnuo na aferu Aquapark Budva.

"Ova afera počela je odlukom Skupštine opštine Budva kojom je garantovano za kredit kiparskoj firmi "Numerico trading limited" čiji je suvlasnik Miloš Marović. Taj kredit nije plaćan i aktivirana garancija, usled čega je Opština uz kamate isplatila 2.5 miliona eura NLB banci. Na ovaj način, Skupština opština omogućila je Milošu Maroviću da ostvari protivpravnu imovinsku korist, pri čemu je nanijela štetu Opštini Budva za više od 2,5 miliona eura", istakao je Duletić.

Što se tiče Glavnog bulevara, Duletić kaže da su akteri te afere DPS Budva i Dragan Marović. Opština je, ističe Duletić, oštećena za oko 5 miliona eura naknadnim aneksima, koji su rađeni 2008. godine dan nakon otvaranja bulevara.

"Bulevar je grad koštao 8,25 miliona eura, što je za oko 5 miliona eura više od onoga što je Vlada procijenila, a procijenila je da će koštati 1,6 miliona. Opština je sa izvodjačom "Tehnoput" zaključila više aneksa ugovora nakon svečanog puštanja u funkciju saobraćajnice u junu 2007. Opština, prvi aneks ugovora, vrijedan 1,47 miliona eura zaključila je 21. jula iste godine. Potpisivanjem drugog aneksa vrijednog 1,27 miliona uslijedilo je 9. avgusta iste godine, dok je treći ugovor aneksa od 3,51 milion eura Opština zaključila čak godinu nakon što je bulevar otvoren 10. jula 2008. godine. I pored evidentne zloupotrebe službenog položaja ova afera nije dopila sudski epilog", rekao je odbornik Demokrata.

On je odgovorio na optužbu nezavisnog odbornika Džakovića da je sadašnja vlast gora od one iz 2014.

"Na optužbe Džakovića da se sadašnji predsjednik Opštine Carević i njegov prethodnik Krapović stavljaju u isti koš, sa onima iz prethodne vlasti, više vam je nego jasno da se tu radi o političkoj korupciji. Mi držimo, za razliku od vas gospodine Džakoviću, svoju datu riječ."

Duletić se osvrnuo i na put prema Krapini.

"U preko 2 miliona eura teškoj aferi, sporni ugovori sklopljeni su sa preduzećem "Gugi komerc". U decembru 2012. radovi na tom putu nisu bili završeni, a firma "Gugi komerc" već je naplatila brojne nepostojeće radove. Bivši gradonačelnik i ostali su zloupotrijebili službeni položaj, u postpuku javne nabavke, za izgradnju seoskog puta. Oni su tom prilikom favorizovali "Gugi komerc". Opštinski budžet je oštećen za više stotina hiljada eura", kazao je Duletić.