11-09-2018

Đurašković: Kad nađete osobu iz Budve sa boljim referencama od mene, odreći ću se otpremnine

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucije Đurašković reagovala je na navode predsjednika Savjeta te ustanove Ivana Pejovića o promjeni klauzule u njenom ugovoru, ističući da je ona kao direktorica odabrana na konkursu, te da će, ukoliko se u Budvi nađe osoba sa boljim referencama od nje, dati otkaz i odreći se otpremnine.

Đurašković: Kad nađete osobu iz Budve sa boljim referencama od mene, odreći ću se otpremnine | Radio Televizija Budva

"Zanimljivo, da Ivan Pejović, predsjednik Savjeta JU „Muzeji i galerije Budve“ u svom, unaprijed pripremljenom, obraćanju javnosti nije naveo da je sam dobrovoljno ponudio Ugovor sa članom 14. koji predviđa dogovorenu otpremninu u slučaju prijevremenog razrješenja sa mjesta direktora, a da sada, kao heroj, preko Savjeta, hoće da pere ruke", navela je Đurašković i dodala da on nije obrazložio zašto baš sada, godinu dana kasnije, hoće da mijenja Ugovor koji je po Zakonu o radu, i članu 4. stav 2. apsolutno legitiman, a sa čime se pravna praksa još nije susrela.

"Usput, nije naveo da je upravo on prekršio zakon, jer je prihvatio da, mimo Zakona o kulturi i Statuta ustanove, kao srednjoškolac, bude imenovan za važnu funkciju Predsjednika savjeta ove značajne opštinske institucije kulture, gdje se predviđa da za predsjednika Savjeta treba da bude biran afirmisani stvaralac ili osoba od značaja za kulturu.

To je previdio, dok mjesečno prima nadoknadu od 250 evra, iako se, kako sam često priznaje i na sjednicama Savjeta: „ne razumije u kulturu“, pa rijetko, nevoljno, „zbog svojih obaveza“, ne saziva sjednice Savjeta ni bar jednom mjesečno. Vjerovatno da još uvijek nije savladao osnove čitanja i tumačenje određenih pojmova. Takođe, Ivan Pejović daje sebi za pravo da pritiska i uslovljava gdje god može, a kada mu ne prođe autokratski, a i podmetački naum, demonstrativno, herojski napušta sjednicu Savjeta", ističe Đurašković.

"Zaboravio je da navede da je moj Ugovor o radu već razmatran na prošloj sjednici Savjeta, 20. avgusta, gdje je „kao“ priznao svoju grešku, jer je za njega pravljenje nazovi „grešaka“ bez odgovornosti opravdano po nekom njegovom novom Zakonu, koji, vjerovatno, smatra da sam treba, kao novopečeni pravnik, da kreira. Tada ga četri člana Savjeta nisu podržala, a on i dalje pokušava da vijori svojom autokratskom demokratijom i napušta sledeću sjednicu Savjeta kada mu perfidni naum zadatka koji mora da ispuni ne prolazi, pa ponovo „zahtijeva“, a ne dogovara, da se na Dnevni red stavi tačka vezana za moj pravno zasnovani Ugovor.

Zaboravio je naš vrli predsjednik Savjeta da je prisila kažnjiva, posebno kada se osmjelio i da falsifikuje Zapisnik kod zapisničara. Svi članovi Savjeta, a i ostali ispadoše gluvi, a samo je njegovo uho dobro navijeno. Mnogo toga još je zaboravio naš vrli predsjednik Savjeta, a posebno i situaciju zloupotreba prethodne direktorice koja je Ustanovu stvarno i dokazano, prema izvještaju nezavisne revizorke, a i državnog revizora, oštetila sa više od 20.000 evra.

To, naravno, medijima ne pominje, i po njemu nije značajno, ali moje odricanje od nečeg što nisam uradila, u vidu već uzete otpremnine, naravno, važno je, lažno i sporno za dosad neviđenu medijsku hajku u borbi priučenih autokrata sa profecionalcima iza kojih stoje nesporni rezultati rada u korist grada i građana Budve", zaključila je Đurašković.