10-09-2018

Đurašković ne želi da se odrekne visoke otpremnine

Među direktorima koji imaju klauzulu u ugovoru da dobiju otpremninu u visini od 24 bruto zarade u slučaju prestanka obavljanja te funkcije je direktorica JU Muzeji i galerije Budva Lucija Đurašković.

Đurašković ne želi da se odrekne visoke otpremnine | Radio Televizija Budva

Potpredsjednik Opštine Vlado Bulatović ranije je saopštio da će se njegova partija zalagati da direktori javnih preduzeća više nemaju klauzulu u ugovoru koja im omogućava da dobiju visoke otpremnine ako dobiju otkaz na poslu, jer smatra da su te odredbe štetne i da su trošak koji bespotrebno plaćaju građani, i dodao da za ovu inicijativu imaju podršku i koalicionih partnera.

Među direktorima koji imaju ugovore sa visinom otpremnine od 24 bruto zarade u slučaju prestanka obavljanja te funkcije je direktorica JU Muzeji i galerije Budva Lucija Đurašković.

Kako ističe Đurašković, njen ugovor je zakonit i bio je predmet rasprave članova Savjeta te kuće, koji ga nisu osporili.

Ona najvećim problemom smatra to što iza nje stoje dobri razultati i 33 godine rada u toj ustanovi kulture. Njena želja je, kako kaže, da radi, a ne da dobije novac.

"Imam ugovor na četiri godine, konkurisala sam i niko se drugi nije prijavio na konkurs" kazala je Đurašković.

Ugovor koji joj je ponuđen potpisala je ona i predsjednik Upravnog odbora.

"To je sigurno zbog toga što nisam voljna da sviram kako mi se kaže, imam svoj program rada. Zbog krize vlasti došlo je do toga da se ja uslovljavam i do povlačenja tog ugovora. Tada su počeli da me pritiskaju, ali to je i od ranije, a tiče se zapošljvanja i pomoći, i izdavanja prostora u Starom gradu bez tendera", dodala je Đurašković.

Ona naglašava da joj nije jasno zašto se sada, nakon godinu dana od potpisivanja tog ugvora, poteže to pitanje, i dodala da ona pokriva mjesta tri direktora, i to: direkotor Spomen doma Crvena komuna, Spomena Dom Reževići i nekadašnje JU "Muzeji galerije i biblioteka".

Prema informacijma iz lokalne samouprave, sličan ugovor su imali i direktorica JU Narodna biblioteka Budve Mila Baljević i direktor JP Parking servis Jovan Gregović, koji su odmah pristali da im se ugovori izmijene, dok je Đurašković odbila.

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kaže da zaposleni u slučaju prestanka obavljanja te funkcije imaju pravo na otpremninu u visini od 12 bruto zarada.

Podsjećamo, izborom direktorice JP Otpadne vode Budve, Crnogorska je pokrenula pitanje otpremnina za direktore javnih preduzeća. Kazali su da direktori bliski Crnogorskoj u ugovorima neće imati klauzulu koja im omogućava velike otpremnine u slučaju da dobiju otkaz.

“Dosadašnji razgovori koje imamo na koalicionim sastancima nas upućuju na to da vjerujemo da imamo konsenzus po ovom pitanju. Tačnije, što se tiče dvije članice koalicije sa najvećim brojem mandata smatram da je podrška ovoj inicijativi neupitna i da imamo snagu da ovo pitanje razriješimo do kraja kroz skupštinsku raspravu. Kroz našu diskusiju željeli smo građanima da ukažemo da će principijalnost u stavovima biti akcentrirana do krajnjih granica i da će se odnositi na sve bez obzira na bliskost po bilo kom osnovu”, naglasio je Bulatović.