09-07-2018

Džaković uputio Demokratama predlog za rješenje krize vlasti

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je prije zakazane sjednice lokalne skupštine uputio Demokratama predlog za rješenje krize vlasti.

Džaković uputio Demokratama predlog za rješenje krize vlasti | Radio Televizija Budva

"Kako bi spriječili uvođenje prinudne uprave u Budvi i ispoštovali dogovor koji smo imali, predlažem da se predsjednik Demokrata gospodin Aleksa Bečić obrati crnogorskoj javnosti i saopšti da li pod izmjenama izbornog zakonodavstva, u cilju stvaranja uslova za prve fer izbore u Crnoj Gori, podrazumijeva obavezno uvođenje otvorenih listi u izborno zakonodavstvo", poručio je Džaković.

"Neposredni - direktni izbor odbornika i poslanika, državljanima Crne Gore slijedi na osnovu Ustava Crne Gore. U slučaju da su Demokrate saglasne da bez neposrednih izbora – otvorenih izbornih lista, nema fer izbora i da izmjene izbornog zakonodavstva moraju omogućiti, najzad, da se ispoštuje Ustav i omogući biračima u Crnoj Gori da neposredno-direktno, po imenu i prezimenu biraju kandidate sa izbornih listi, i to javno saopšti gospodin Bečić, kriza vlasti što se tiče mog prisustva sjednicama Skupštine je riješena", kazao je Džaković.

Džaković smatra da, kako navodi, iz razloga što DPS u svom programu nema odrednicu da se zalaže za neposredne izbore, da je klub poslanika DPS glasao protiv predloga poslanika Aleksandra Damjanovića za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika uvođenjem otvorenih listi i individualne kandidature, na poslednjoj sjednici Skupštine Crne Gore, kao i zbog činjenice da se odbor DPS Budve još nije javno ogradio od njihovih visokuh funkcionera koji su priznali da su učestvovali u organizovanom kriminalu, Demokratska partija socijalista još ne shvata značaj neposredne demokratije za razvoj društva i ne žele da mijenjaju izborni zakon, kojm se potkrada izborna volja državljana Crne Gore, a građani drže u ropstvu.

"Koristim ovu priliku da zahvalim poslanicima DF koji su na posljednoj sjednici podržali svojim glasom prijedlog poslanika Damjanovića kao i ostalim koji su podržali predlog ili bili uzdržani", zaključio je Džaković.