Radio Televizija Budva
Radio Televizija Budva Dobre vibracije sa pjene od mora
 
Najnovije
Sve vijesti
Sve vijesti
Društvo, 19-05-2017

Eksterni maturski i stručni ispit iz stranog jezika i matematike 1. i 2. juna

Polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita iz stranog jezika učenici srednjih škola biće 1. juna, dok će se ispit iz matematike polagati 2. juna, obavještavaju iz Ministarstva prosvjete.

Eksterni maturski i stručni ispit iz stranog jezika i  matematike 1. i 2. juna

Polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita počelo je 21. aprila, kada su učenici polagali ispit iz crnogorsko-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti; albanskog jezika i književnosti.

Učenici koji polažu eksterni maturski ili stručni ispit školske 2016/17. godine, nakon povratka sa školovanja iz inostranstva ispite će polagati u prostorijama Ispitnog centra 15. juna (crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost; albanski jezik i književnost) i 16. juna 2017. godine (strani jezik ili matematika) sa početkom u 14 sati.

Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostiglinacionalne standarde znanja.

Ispit se polaže nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.

Kako navode u saopštenju, cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima.

Eksternost pri polaganju maturskog i stručnog ispita znači da za sve učenike važe jedinstvena ispitna pravila, sadržaj ispita je isti za sve, ocjenjivanje je od strane ocjenjivača koji pregledaju test knjižice sa bar-kodom.

Položen maturski i stručni ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na visokoškolskoj ustanovi.

Učenik koji položi stručni ispit stiče nivo stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju. Pored toga, polaganjem stručnog ispita učenik stiče i odgovarajuće stručne kvalifikacije, u skladu sa zakonom, obavještavaju iz Ministarstva prosvjete.

Podijeli ovaj članak

Imate komentar?