05-07-2020

Eraković: Na bolničkom liječenju 74 pacijenta

U crnogorskim bolnicama od posljedica koronavirusa liječe se 74 osobe, dok su u KCCG hospitalizovana 32 pacijenta, kazao je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, gostujući u Dnevniku TVCG.

Eraković: Na bolničkom liječenju 74 pacijenta | Radio Televizija Budva

Kaže da među oboljelim ima onih sa lakših simptomima, ali i onih koji su u jako teškom i ozbiljnom stanju, koje ljekari proglašavaju čim je pacijent na respiratoru.

“Zdravstveni sistem je spreman da odgovori ovom velikom broju zaraženih, spremni smo i ako te brojke budu veće, ali nije prilika ni vrijeme da testiramo te mogućnosti, nego da se usmjerimo na preventivne mjere i to treba da bude u podsvijesti svakom građaninu, da razmišlja o svim mjerama”, poručio je Eraković.

NKT je, kako kaže, fokus mjera usmjerio prema Rožajama i Gusinju i to se, kako dodaje, pokazalo opravdanim, jer je tamo najviše novozaraženih.

“Žarište je veliko, mjere koje se sprovede imaju za cilj da to žarište smire, a jasno nam je da mora da prođe određeno vrijeme”, naveo je Eraković.

Iako je u podgoričkom vrtiću jedna mediniska sestra zaražena koronavirusom, Eraković kaže da za sada epidemiološka istraživanja ukazuju da to nije imalo veći epidemiloški karakter.

“Sjećate se da smo u stanju da se za jedan sat sastanemo i donesemo nove odluke”, ističe Eraković.

Neohodno je bilo i izvršiti reorganizaciju rada u KCCG, ali kako kaže Eraković to je sada modifikovano, u skladu da premisom da moramo naučiti da funkcionišemo da virusom.

“U skladu sa tim napravljena je reorganizacija rada, određena odjeljenja su izmještena, ne u onom obimu kao prošli put. Interna i Infektivna klinika su apsolutno u funkciji kovid pacijente. Što se tiče hirurgije, maligna hirurgija i sva akutna stanja odmah su zbrinjavana. Sada smo ostavili sedam dana pauze za pacijente sa malignom hirurgijom. Što se tiče ostalih onkoloških pacijenata i njihovih tretmana sve procedure na Klinici za onkologuju odvijaju se regularno”, naveo je Eraković.

“Zdravstveni sistem može da se izbori, ali apelujem na građane da nam omuguće da to uradimo na lakši način, a lakši način je poštovanje mjera”, zaključio je Eraković.


TVCG/Vijesti