07-03-2016

Godina od “pucanja” puta u Markovićima

Ukratko podsjećamo kako je sve izgledalo prije godinu dana kada je pukao put u Markovićima te saobraćaj ka Budvi na ovom dijelu bio u prekidu.

Godina od “pucanja” puta u Markovićima | Radio Televizija Budva

Sve je počelo u petak, 6. marta 2015. godine u ranim jutarnjim satima kada je u pojasu gdje se nalazi porodična kuća Milivoja Markovića proradilo klizište uslijed čega se odronilo zemljište na stari cetinjski put.

Kuća Markovića skliznula je iz temelja za sedmadeset metara, ta slika ni danas, godinu dana kasnije nije drugačija.Nedugo zatim, glavni magistralni put Budva Cetinje u dužini od 100 metara se otvorio, odnosno pukao, skliznuo na niže za nekoliko metara i time kompletno prekinuo saobraćaj. Dramatične slike sa terena govorile su da tlo ne miruje te da se pomjera iz sata u sat.
U nedjelju je klizište ugrozilo još nekoliko kuća.U ponedjeljak direkcija za saobraćaj angažovala je firmu „Ju Briv“ koja je počela sa radovima na raščišćavanju postojećeg klizišta sa prevashodnim ciljem da se pritisak i dalje guranje terena zaustavi. Intervencijom nadležnih, voda, koja je bila uzrok klizištu usmjerena je u korito.

Za stambene objekte se strahovalo i u Mažićima gdje se tada pojavilo nekoliko pukotina u zemlji.

Dan kasnije izgradjena je pješačka staza na ovom dijelu puta kako bi mještani okolnih sela mogli da stignu do Budve.U tom periodu, mještani koji su živjeli u naseljima iznad magistrale sele se u Budvu.

Dužina klizišta po osi puta iznosila je 120 metara, poprečno sa gornje strane prema Lapčićima nešto oko 300 metara i ispod puta prema selu Mažići 70 metara.Nedugo zatim, ovaj dio je rekonstruisan, put je proširen za još jednu traku.

Na današnji dan, izvode se radovi na rekonstrukciji i proširenju kompletnog putnog pravca od Budve do Podgorice.

Opširnije u Polisu od 19:00 i 22:00


Srđan Dogandžić