09-07-2020

Građani se okupili u Beogradu i Novom Sadu, sjede na ulici protiv nasilja

Nekoliko hiljada građana i večeras protestuje u centru Beograda, Novog Sada i Niša. Okupljeni su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sjedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Protestne šetnje održane su i u Kruševcu i Vranju.


Foto: Tanjug

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine okupilo se više stotina građana. Okupljeni građani zvižde u pištaljke i trube.

Kako javlja reporter N1, tačno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sjela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su počeli da se pridružuju i ostali građani koji su došli ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise "Ne nasedaj, sedi" i "Hapsi huligane, ne tuci svoj narod".

Ispred stepeništa Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovnim uniformama. Međutim, kako javlja reporter N1, kordon policije i konjica su u pripravnosti u Kosovskoj ulici.

Ispred Crkve Svetog Marka okupila se i grupa ljekara i zdravstvenih radnika iz kovid bolnica u Beogradu koja je krenula na protest ispred parlamenta. Rekli su da stoje uz svoj narod, i da je zdravstveni sistem pred pucanjem, a da država nije to predvidjela, i da su ljekari zajedno sa građanima žrtvovani.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je zaustavljen.

Protestna šetnja i sjedenje na ulici u Novom Sadu

Kako javlja reporterka N1, građani se okupljaju i na Trgu slobode u Novom Sadu, gdje je zasad mirno.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Sa Trga slobode, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gdje se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele, a kako javlja reporterka N1, čim neko baci petardu, okupljeni sjedaju na pod i viču "ua!".

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Policijske snage raspoređene su u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

Protesti se održavaju i u Nišu, Vranju i Kruševcu.

Kako prenosi N1, građani su za današnji protest preko društvenih mreža obavješteni da će se "protestovati sedeći" da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je preko društvenih mreža demonstrante da na protest dođu u bijelim majicama, kako bi se razlikovali od provokatora koji žele incidente.


Izvor: N1