16-09-2020

Građanima Crne Gore zabranjen ulazak u EU do kraja septembra

Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije, zaključili su danas bez rasprave ambasadori članica EU.

Građanima Crne Gore zabranjen ulazak u EU do kraja septembra | Radio Televizija Budva

Za sada ostaje nepromijenjen spisak zemalja čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za koronavirus – rekli su zvaničnici upućeni u odluku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika EU (COREPER).

Prema toj odluci i za građane Srbije će restrikcije putovanja u EU ostati na snazi do kraja mjeseca.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU”.

U Crnoj Gori danas je potvrđeno još 230 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj aktivnih slučajeva Kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.401, odnosno 381 na 100.000 stanovnika.

EU zasad dopušta da u Uniju putuju državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja – zemalja za koje se smatra da su epidemiološki bezbjedne.

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može donijeti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Restrikcije putovanja mogle bi se ukinuti najranije krajem septembra.