03-06-2020

"Hertz" u Crnoj Gori neometano posluje -kraj reklame-

Privredno društvo "Hertz - Autotechnica Montenegro" i njegov ogranak u Crnoj Gori posluje neometano uprkos podnešenim zahtjevima za bankrot od kompanija u SAD i Kanadi.Budući da je u značajnoj mjeri bilo pogođeno posljedicama pandemije i ograničenjima u pogledu kretanja nametnutim u poslednja tri mjeseca, Privredno društvo "Hertz Global Holdings" je 22. maja podnijelo zahtjev za zaštitu od stečaja, kako za matično privredno društvo u SAD, tako i za svoja podređena društva u Kanadi.

"Na osnovu zvaničnih saopštenja privrednog društva 'Hertz Global Holdings', tokom vremenskog perioda restrukturiranja privrednog društva, njegova globalna mreža će u potpunosti ostati operativna za sve robne marke koje Hertz posjeduje (Hertz, Thrifty, Dollar i Firefly), bez ikakvih dodatnih posljedica po rezervacije ili njihove programe lojalnosti", saopštila je kompanija.

Privredno društvo "Autohellas", koje posjeduje prava franšize za robne marke privrednog društva "Hertz" u Grčkoj i u sedam zemalja, uključujući i Crnu Goru (Autotechnica Montenegro DOO) na području Balkana, nema nikakav odnos vlasništva nad akcijama niti kreditni odnos/odnos zajmoprimca sa privrednim društvom "Hertz Global Holdings", navodi se u saopštenju.

Prema tome, u finansijskom smislu privredno društvo "Autohellas" ovim razvojem događaja nije neposredno pogođeno.

"Pod uslovom da proces dužničkog restrukturiranja privrednog društva 'Hertz Global', posredstvom Poglavlja 11, bude uspješno okončan, naša je procjena da će privredno društvo biti u stanju da čak i znatno efikasnije posluje u okviru svoje globalne mreže", saopštila je kompanija.

Kratkoročna rentiranja (glavno područje poslovanja privrednog društva "Hertz Global") predstavljaju 16% konsolidovanih prihoda grupe "Autohelas", dok 84% konsolidovanih prihoda Grupe potiče od dugoročnih rentiranja, prodaje polovnih vozila i trgovine u oblasti automobilizma.

Istovremeno, vlasnički kapital privrednog društva "Autohellas" je na dan 31. decembra protekle godine dostigao 294 miliona eura, obezbeđujući mu time najniži koeficijent duga i vlasničkog kapitala među svim privrednim društvima u Evropi koja se bave pružanjem pomoći na putu ili operativnim lizingom, saopštila je firma.