21-04-2020

Hrvatska: 27 novooboljelih, 30 oporavljenih i jedan umrli

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa 27 novooboljelih od korona virusa, 30 oporavljenih i jedan umrli, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.


Foto: Pixabay

Od početka epidemije, u zemlji je potvrđena zaraza korona virusom kod 1.908 osoba, oporavila ih se 801, a umrlo 48 osoba.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je u posljednja 24 časa preminula 88-godišnjakinja iz Zagreba koja je imala više hroničnih bolesti.

Hospitalizovano je 317 oboljelih, a njih 18 je na respiratorima.

Ukupno je urađeno 26.274 testiranja, od juče 664, a pozitivnih je 7,26 odsto.

Prosječna starost oboljelih je nešto viša od 50 godina, a među njima je više žena.

Na pitanje postoji li neki vremenski rok za olakšavanje prelaska granica, posebno za državljane susjednih država, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Hrvatska produžila odluku o zabrani prelaska državne granice, koja je usklađena na nivou EU.

"Hrvatska će i dalje pratiti ono što se zaključi na nivou EU. Što se tiče spajanja porodica, to je jedan od izuzetaka po kojem se granice mogu preći", dodao je ministar.

On je ponovio da Vlada radi na "faznoj izlaznoj strategiji" koja bi trebalo da bude završena ove sedmice. Božinović je ocijenio da je važno da kad se krene u popuštanje mjera, sve bude dobro usklađeno i sa potrebama ekonomije, ali i sa epidemiološkom procjenom.

Izvor: Beta