29-08-2014

I loše navike se prenose genima

Pušenje, alkoholizam i nepravilna ishrana i mnoge druge loše navike, čak i one kojih smo se davno riješili, "prenose" se sa roditelja na djecu putem DNK, tvrde australijski naučnici.

I loše navike se prenose genima | Radio Televizija Budva

"Postoje nepobitni dokazi da osim gena, jajne ćelije i spermatozoidi prenose genetsko pamćenje koje se tiče loših navika, kao što je pušenje, alkoholizam, pogrešna ishrana, čak i ona kada je dotična osoba davno raskrstila sa njima", rekla je vođa istraživanja Sara Robertson koja je proučila najautoritativnije studije na tom polju.

"Zdravlje novorođenčadi počinje od roditelja", istakla je ona, prenosi agencija Ansa.

Posljednjih deset godina, naučnici su pratili način na koji se ćelijska memorija prenosi na potomstvo putem epigenitike, tj. sposobnosti ambjentalnih uslova da aktiviraju, odnosno dezaktiviraju izraz gena, bez promene DNK i genetskog koda.

"Ranije se smatralo da to nije važno, da rođenje predstavlja novi početak. Istina je, međutim, da djete ne nastaje ni iz čega. Ono sa sobom nosi 'zaostavštinu' stila života roditelja koja može da oblikuje razvoj fetusa i novorođenčeta", zaključila je australijska naučnica.