09-09-2014

“Imamo 6 minuta do pada u Jadran”

Francuski mediji pisali su ovih dana o pravoj drami koja se odvijala 23. avgusta na letu "Europe Airposta" iz Splita prema Nantesu u Francuskoj. Nakon što mu je otkazao jedan od motora, Boing 737 prinudno je sletio u susjednoj Italiji, odnosno u Veneciji.

“Imamo 6 minuta do pada u Jadran” | Radio Televizija Budva

Iako bi piloti u ovakvim situacijama trebalo da ostanu smireni, kako bi uticali na prisebnost uspaničenih u avionu, putnici kažu kako je prestravljeni pilot podigao pravu paniku kad im je rekao da se pripreme na najgore.

"Uplakani pilot nam je rekao da se pripremimo za udar u more i da nam je ostalo još svega šest minuta do udara. Ljudi su plakali i vrištali", prepričavaju putnici dramu koja se odvijala u avionu.

"Sjajna prilika za posjetu Veneciji"

Problemi su započeli nedugo nakon polijetanja iz Splita. Pilot je rekao putnicima da se pripreme na turbulencije, a onda su putnici u posljednjem dijelu aviona primijetili da je jedan od motora prestao s radom. To je ubrzo potvrdio i pilot.

On je prvobitno putnike obavijestio kako će morati prinudno da slete u Veneciju, a u jednom momentu se čak i našalio s njima kako je to sjajna prilika da posjete ovaj grad.

No, prisilno slijetanje nije išlo prema planu - pilot je ubrzo rekao putnicima da navuku prsluke za spasavanje upozorio ih kako postoji mogućnost udara u more, nakon kojeg bi avion mogao eksplodirati.

Putnici prepričavaju kako se uspaničilo čak i kabinsko osoblje: "Svi su bili prestravljeni, čak i kabinsko osoblje. Jedan je stjuard bio u stanju potpune panike, a ostali su preblijedili i ostali bez riječi".

"Kad nam se pilot idući put obratio plakao je i rekao da imamo šest minuta do udara", prepričavaju putnici koji su se nalazili na letu.

Srećom, avion je na venecijanski aerodrom Marco Polo uspješno sletio bez kobnih posljedica. Niko nije pritom ni povrijeđen.

Kompanija "Europe Airpost" priznala je kako je na letu zavladala panika, ali insistiraju na tome kako "sigurnost putnika ni u jednom trenu nije bila ugrožena".