21-04-2015

Indijci ne otvaraju prozore: Nju Delhi najzagađeniji grad na svijetu

Prijestonica Indije Nju Delhi nosi neslavnu titulu najzagađenije metropole na planeti, a posljedice su zastrašujuće pa od trajnog oštećenja pluća godišnje strada 1,3 miliona Indijaca.

Indijci ne otvaraju prozore: Nju Delhi najzagađeniji grad na svijetu | Radio Televizija Budva

Kao i mnogi drugi, stanovnici ovog grada vjerovali su da je najzagađenije mjesto na svijetu zapravo Peking, sve dok Svjetska zdravstvena organizacija nije podnijela izvještaj prošlog maja, a rezultati istog su šokirali Indiju - vazduh u Nju Delhiju je dvostruko zagađeniji od onog u Pekingu.

Pored toga, drugi najveći uzrok od kojeg umiru stanovnici Nju Delhija i Indije jesu srčane bolesti, koje su takođe velikim dijelom uzrokovane ogromnim zagađenjem i brojnim kancerogenim materijama koje se udišu.

Nakon ovih uznemirujućih saznanja, stanovnici Nju Delhija našli su se u stanju panike, te je otvaranje prozora postalo jedna od najrjeđih radnji koje praktikuju, a opsesivno provjeravaju kvalitet vazduha skoro svakodnevno. Prodaja zaštitnih maski je skočila za nekoliko desetina puta, te većina stanovnika koja šeta ulicama indijske prijestonice podsjeća na neke naučnike koji rade u nekoj oblasti zahvaćenoj epidemijom.

"Čuli smo da su areka palme, malo čudne biljke, najbolje za poboljšavanje kvaliteta vazduha, te smo pohrlili da ih kupimo. Međutim, saznali smo da je američka ambasada već otkupila sve zalihe", kaže jedan od stanovnika Nju Delhija za BBC.