15-09-2018

Internacionalni dan čišćenja obale u Buljarici

Danas će se održati drugi po redu “Internacionalni dan čišćenja obale” u Crnoj Gori, u organizaciji NVO “Zero Waste Montenegro”, EU Delegacija u Crnoj Gori i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Internacionalni dan čišćenja obale u Buljarici | Radio Televizija Budva

Javno preduzeće će zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori i partnerskim organizacijama, organizovati akciju čišćenja plaže u Buljarici. Okupljanje učesnika je zakazano za 09:30 časova, na ulazu u auto kamp Buljarica.

Planirano je da nakon čišćenja plaže u sklopu programa bude
organizovana animacija najmlađih učesnika koji će učestvovati u Eko takmičenju. Za sve učesnike ove akcija biće obezbijeđena hrana i osvježenje.

Sama akcija usmjerena je na skretanje pažnje na sve prisutniji problem velike zagađenosti mora, prije svega plastičnim proizvodima koji pored toga što dovode do uginuća velikog broja morskih životinja i dovode u pitanje funkcionisanje samog morskog ekosistema – utiču opasno i na naše zdravlje jer kozumiranje mikro i makro plastikom kontaminirane ribe dovodi do ozbiljnih oboljenja i smetnji u funkcionisanju organizma.

Prema podacima Instituta za biologiju mora iz Kotora čak 25% ribe
ulovljene za svrhu ispitivanja, sadržalo je djeliće makro plastike u svom tijelu, dok ispitivanja prisustva mikoplastike nisu rađena. Zbog svega navedenog od izuzetne je važnosti što aktivnije uključivanje građana u sprečavanju ovog globalng problema.