29-06-2020

Italijansko selo na dnu jezera

Maleno mjesto koje je osnovala grupica kovača početkom 13. vijeka uspijevalo je preživjeti stotinama godina baveći se poljoprivredom, sve dok ga nije prekrila voda, a postoji mogućnost da bi se iduće godine moglo pojaviti.


Foto: Profimedia

Nije Atlantida, ali potopljeno italijansko mjestašce Fabbriche di Careggine itekako izaziva zanimanje. Izgubljeno selo u toskanskom jezeru Vagli još uvijek se može vidjeti s kopna kad se voda spusti. Lago di Vagli umjetno je jezero nastalo 1953. godine kada se poplavila toskanska dolina u kojoj se smjestilo naselje.

Maleno mjesto koje je osnovala grupica kovača početkom 13. vijeka uspijevalo je preživjeti stotinama godina baveći se poljoprivredom. Nakon što je pala odluka o izgradnji brane, stanovnici su se preselili u obližnji grad Vagli Sotto, a njihove kuće ostale su zarobljene pod vodom – ali ne zauvijek.

Zbog održavanja voda se do sada ispuštala nekoliko puta, a 2021. bi mogla biti iduća na redu. Organizacija Enel, u vlasništvu koje je brana, navela je kako bi se jezero moglo isprazniti iduće godine, prenosi Lonely Planet. Isušivanje vode bi moglo pokrenuti turizam u regiji jer bi mnogi htjeli svjedočiti takvom fenomenu.


Foto: Shutterstock

Jedna od atrakcija kraj jezera u kojem se nalazi potopljeni grad jeste most koji svojim svjetlima noću osvjetljava okolni park kojeg takođe vrijedi razgledati, baš kao i prelijepa druga mjesta u blizini.

Izvor: PunKufer