29-09-2019

Ivančević: Država ne smije da ćuti na poruke SPC iz Budve

Država ne smije da se ogluši o poruke koje su se juče čule u Budvi tokom proslave, kako kažu u Mitropoliji crnogorsko primorskoj, osama vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 15 vjekova osnivanja manastira, u manastiru Podlastva, kazao je odbornik Crnogorske u Budvi Dragan Purko Ivančević.

Ivančević: Država ne smije da ćuti na poruke SPC iz Budve | Radio Televizija Budva

Ivančević smatra da je na manifestaciji, kako je kazao za Antenu M, bilo problema sa geografijom, te da onaj ko pokušava da ruši Ustavni poredak ne smije proći nekažnjeno.

"Plašim se da su okupljeni na vjerskom skupu zanemarili neke istorijske činjenice i dokumenta, te da su ih pogrešno tumačili. To je, međutim, njihov problem. Plašim se da je bilo problema sa geografijom. Govorili su o Boki, o Grblju kao da to nije Crna Gora, nego neka druga zemlja. Imamo neke ljude koji još nijesu svjesni da je Crna Gora međunarodno priznata država, da se naš barjak vijori na East Riveru, da je to nepromjenjiva kategorija. Plašim se da bi neki željeli da djelove Crne Gore presele neđe drugo, što neće moći", kazao je Ivančević za Antenu M.

Država da izvuče pouku, ne dozvoliti da se neko ovako "igra i šali"sa državnim i nacionalnim integritetom

Ivančević kaže da je juče iz Budve poslata loša poruka.

"To je bila manifestacija lokalnog karaktera. Poslata je loša poruka, jedno tendenciozno promovisanje istorije, potpuno pogrešno promovisanje geografije. Smatram da to, ipak, nema nekog dometa. Dobro je,međutim, što je sve završeno baz incidenata. Privremeno rukovodstvo Opštine Budva, čelnici Budve tu su se posebno angažovali. Nadamo se, međutim, da će to brzo proći", navodi Ivančević.

Ivančević naglašava da državni organi Crne Gore ne smiju da ćute.

"Oglušili se na ovakve komentare, niko do sada nije reagovao iz države i upozorio da ne mogu, na njenoj teritoriji, proći bez sankcija oni koji hoće da mijenjaju ustavni poredak Crne Gore", kazao je Ivančević.

On, ipak, vjeruje da će državni organi Crne Gore iz tog, kako navodi, pokušaja prekrajanja volje građana Crne Gore izvući pouku, te da će raditi svoju Ustavom predviđenu funkciju.

"Da će ubuduće mnogo ozbiljnije vršiti svoju ustavnu funkciju, a to je da ne dozvole da se neko na ovakav način "igra i šali", ili nanese štetu državnom i nacionalnom integritetu Crne Gore", rekao je Ivančević za Antenu M.