10-11-2019

Izložba plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma” u budvanskoj Biblioteci

JU "Narodna biblioteka Budve" u saradnji sa "Cadmus Cineplex" bioskopima povodom obilježavanja jubileja "70 godina crnogorske kinematografije" organizuje izložbu plakata "70 godina Lovćen filma i Zeta filma".

Izložba plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma” u budvanskoj Biblioteci | Radio Televizija Budva

Izložba plakata biće otvorena u holu Akademije znanja u ponedjeljak 11. novembra u 20 časova a nakon toga će o Lovćen filmu i Zeta filmu, dva kultna preduzeća za proizvodnju i distribuciju filmova, govoriti reditelj i direktor Crnogorske kinoteke - Andro Martinović.


Preduzeće za proizvodnju filmova "Lovćen film" osnovano je 1949. i prvo je preduzeće ove vrste u Crnoj Gori.

Realizovalo je brojne projekte u oblasti dokumentarnog igranog filma, uključujući i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije "Lažni car" reditelja Velimira Stojanovića, snimljen 1955. godine.

"Ostvarenja "Lovćen filma" značajan su dio crnogorske filmske baštine i ovaj jubilej, 70 godina od osnivanja preduzeća, prava je prilika da ponovo ožive na bioskopskom platnu." navode u saopštenju za naš portal.

JU "Narodne biblioteke Budve" u saradnji sa "Cadmus Cineplex" bioskopima povodom obilježavanja ovog jubileja organizuje i projekcije filmova u bioskopu od ponedjeljka, 11. do petka, 15. novembra.

Program se odvija u okviru proslave Dana opštine Budva.