12-07-2018

Izložba slika Velimira A. Lekovića u Petrovcu

Sjutra će, od 21h u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu biti otvorena izložba slika Velimira A. Lekovića iz fundusa istoimene galerije iz Bara koja nosi naziv "Veliša i zavičaj".

Izložba slika Velimira A. Lekovića u Petrovcu | Radio Televizija Budva

"Saradnja sa barskom galerijom proizašla je iz zajedničke namjere da publici, u dugu praznika 13. jula, predstavimo bogati likovni opus poznatog crnogorskog slikara – revolucionara, u njefovom kraju poznatog kao Veliša", navodi se u saopštenju.

Na otvaranju će govoriti gospodin Željko Milović, publicista.

Na izložbi će biti predstavljeno 29 radova čije motive, pored Velišinog značaja čine i autoportet, porteti, detalji iz života koji je proveo u koncentracionim logorima u Italiji i motivi crnogorskih brda i obale.

Mr Milun Lutovac, upravnik galerije "Velimir A. Leković“ o Velišinom životu i stvaralaštvu ističe: "Na Velimira A. Lekovića, Velišu, kako su ga zvali i znali u njegovom zavičaju, najveći uticaj je imao pedagog i slikar Milo Milunović. On je u Velišinom plodnom senzibilitetu posijao sjeme za smisao i slobodu likovnih impulsa. Na Velišu je posebno uticalo njegovo klasično vrednovanje površina i tretman njihovih odnosa, kao i nenamatljiva, a opet virtuozna upotreba linije i organizacije kompozicije. Naravno, bilo je i drugih uticaja, ali su rano prevladani i nijesu bitnije uticali na njegovu umjetničku fizionomiju. Milunovićev ,,kultivisani ton“ postao je neodvojivi dio Velišinog iskrenog i predanog temperamenta za čijim odjecima će neumorno tragati prepuštajući se prostoru u kojem otkriva ideju ,,mekanog intimizma“ i bezgraničnih likovnih rješenja – trnovitog, tajnom svjetlosti i prkosom zadojenog crnogorskog podneblja.

U Velišinom slikarstvu pejzaž i prostor, posebno zavičajni, ono su suštinsko i postojano iz čega izviru njegova dva osnovna likovna elementa, pratioci svih kasnijih samostalnih vizija - boja i svijetlost".