12-05-2018

Izolovana četiri radnika Hitne jer imaju simptome morbila

Četvoro zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMPCG) u Podgorici izolovano je i poslato na bolovanje jer imaju simptome malih boginja (morbila) i čekaju laboratorijske nalaze.

Izolovana četiri radnika Hitne jer imaju simptome morbila | Radio Televizija Budva

Institut za javno zdravlje zbog toga je obavijestio ostale radnike i menadžment da postoji mogućnost daljeg širenja zaraze, potvrđeno je „Danu” iz te ustanove.

Ovo je prvi slučaj u Crnoj Gori obolijevanja medicinskih radnika od malih boginja.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Saša Stefanović potvrdio je za da je četvoro zaposlenih na bolovanju zbog mogućeg obolijevanja od malih boginja, ali da još nijesu stigli laboratorijski nalazi.

“Dva doktora i dva medicinska tehničara u Zavodu za hitnu pomoć su na bolovanju zbog sumnje na obolijevanje od morbila. Dosadašnje analize nijesu potvrdile da imaju morbile, već se čekaju laboratorijski nalazi. Jedan doktor počinje da radi danas", kazao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, to nije neočekivano jer nekad postoje i sedmične kontrole i provjere, s obzirom na to da bolest može da nam i pacijent koji nema nikakve simptome, ali je kliconoša.

»Poštujemo preporuke Instituta za javno zdravlje i ako se utvrdi da zaposleni imaju virus malih boginja, obavijestićemo javnost. Nema potrebe da se diže panika jer Zavod za hitnu medicinsku pomoć funkcioniše nesmetano, imamo dovoljan broj zaposlenih i svakodnevno pružamo pomoć građanima«, ističe Stefanović.

Iz Instituta za javno zdravlje za „Dan” su saopštili da je na jednom od punktova u Podgorici registrovano grupisanje ( klaster) osoba sa simptomima osipne groznice među radnicima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Iz Instituta ističu da se s obzirom na gotovo istovremenu pojavu simptoma kod svih oboljelih radi o izloženosti zajedničkom izvoru obolijevanja odnosno pacijentu koji je u periodu zaraznosti pregledan i inicijalno medicinski obrađen u službi HMP.

“S obzirom na pomenutu zaraznost morbila, trenutni nivo obolijevanja od morbila u populaciji, prirode posla zaposlenih u HMP i velikog broja pacijenata koje zbrinjavaju na dnevnom nivou opisana situacija nije bila neočekivana. Svi oboljeli su odmah po pojavi simptoma isključeni iz radnog kolektiva i ne predstavljaju epidemiološku opasnost za dalje širenje obolijevanja”, ističu iz Instituta.

Iz Instituta navode da je do četvrtka na bolničkom liječenju bilo pet pacijenata sa dijagnozom suspektnih ili potvrđenih morbila, a koji su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja.

“Od početka 2018. godine, zaključno sa 10. majom, na teritoriji Crne Gore potvrđen je 141 slučaj malih boginja, od kojih je 128 laboratorijski dokazano, deset je klinički potvrđeno i tri su klasifikovana kao epidemiološki povezani slučajevi obolijevanja”, navode iz Instituta.

Iz Instituta ističu da su zajedno sa Ministarstvom zdravlja propisali mjere za kontrolu i prevenciju obolijevanja od morbila koje obuhvataju predlog mjera za pooštren epidemiološki nadzor nad morbilima, predlog mjera kod epidemijskog javljanja morbila i mjere za sprečavanje širenja virusa morbila u zdravstvenim ustanovama.