28-06-2020

Jovanović: Ministarstvo kulture Crne Gore funkcioniše po principu „idi mi, dođi mi“

Kako u svom saopštenju navodi glumac, Vuk Jovanović, sa odlaskom Živka Nikolića, kinematografija Crne Gore odlazi u zaborav i dugo sjećanje."Dok se na svjetskoj sceni traga za novim pravcima mi smo svjedoci, a i saučesnici, ovog modernog feudalističkog talasa promiskuitetne umjetnosti. Bilo je mnogo pokušaja i isto toliko promašaja da se legendarni Nikolić kopira, ali sa tolikom količinom kompromisa, dodvoravanja, propagiranja i pocrtavanja u dramaturškom smislu da je istina, koja je bila suštinska nit ovog reditelja, pisca i slikara, vješto zaobiđena, dok su u prvi plan ispivali kadrovi zadnjica, partijskih glumaca, betonskih palata i nabubrelih kompleksa. Sramota me je do koje mjere su samoprozvane kolege Živka Nikolića, spremne da ponize umjetnost zarad udobnijih stolica po kafićima Budve i nezaobilaznog Beograda" navodi se u saopštenji.

Kako Jovanović ističe, pozorišna kultura je doživjela još tužniju sudbinu, maltene ne postoji, a tamo gdje postoji bolje da je nema.

"Kada sam upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u čijem nazivu stoji drama, dakle pozorište, osjećao sam se kao siroče po tom pitanju. Na toj glumačkoj klasi generacija 2008/09, geografski smo bili izmješani, Valjevo, Kragujevac, Prokuplje, Novi Sad, Beograd, jedino sam ja bio iz Crne Gore i jedino moj grad nije imao pozorište u januaru mjesecu. Dok su oni diskutovali o predstavama koje su odgledali ili na kojima su učestvovali, ja sam bio primoran, ne svojom voljom, da se crvenim i gledam u plafon. Nisam imao živaca da svojim kolegama objašnjavam da je moj grad postao betonski kavez, cirkus u kome se umjesto čuvenog „Zeta filma“ nalazi kockarnica, umjesto pozorišne scene podižu diskoteke, otvoreni amfiteatar na Svetom Stefanu prodaje stranim investitorima i na njegovo mjesto dolaze restorani i kafići za iće i piće" kazao je.

On je u svom saopštenju naveo i to da se Grad Teatar pali i gasi na dugme kao da je šporet a ne ozbiljna ustanova sa dugogodišnjom tradicijom.

"Moji Budvani su primorani da čekaju ljeto da bi odgledali neku predstavu i to sve sa zvučnim efektima komercijalne elektronske muzike obližnjih klubova u vlasništvu opštinskih drugarica i drugova. Ministarstvo kulture Crne Gore funkcioniše po principu „idi mi, dođi mi“. Godišnji budžet ne može da se poredi ni sa jednom zemljom u okruženju uključujući tzv. državu Kosovo. Onaj ko bi se usudio da predstavi ministarstvu svoj novi projekat, prije svega bi morao da zna kako se izgovara slovo Ź, od kad potiče i kako je nastalo.

Uprava fakulteta dramskim umjetnosti na Cetinju je uspjela da otjera sve kvalitetne profesore. Svoje studente ostavi na milost i nemilost, ne obazirujući se kakvi sve talenti propadaju primorani da rade kao konobari ili šankeri" ističe se u saopštenju.

Jovanović je kazao i to da ne zna iz kojeg razloga Demokratska partija socijalista ima toliku želju da uglavi svoju zadnjicu na fotelju iz koje su dirigovali totalnim uništenjem i progonom umjetnosti i umjetnika
u Crnoj Gori.

"Ne želim zbog vas pojedinaca da odem odavde kao i sve moje kolege, jer me niđe ljepše ne budi zvuk talas kao ovdje, idite vi, vrijeme je ! Neću koristiti vremenska ograničenja kao naš premijer Marković, citiram:"Sa Budvanima ću riješiti problem za 15 minuta”. Ne priliči meni kao slobodnom umjetniku da ograničavam ni sebe ni drugoga matematičkim izrazima, sem kada slavim. A rado ću slaviti vaš odlazak i početi odbrojavanje sa deset, devet, osam, sedam" zaključuje se u saopštenju.