04-07-2020

Kako koristiti kokosovo ulje?

Kokosovo ulje se dobija procesom ekstrakcije iz mesa kokosovog oraha odnosno kopre. Sastav kokosovog ulja pretežno čine zasićene masne kiseline od kojih je najzastupljenija laurinska, poznata po svom izrazitom antibakterijskom dejstvu. Ove masne kiseline se lako apsorbuju, pretvaraju u energiju i ne opterećuju probavni sistem. Ipak, prekomerno konzumiranje nije preporučljivo.

Kako koristiti kokosovo ulje? | Radio Televizija Budva

Kokosovo ulje sadrži vitamine i polifenole od kojih se izdvaja vitamin E koji doprinosi zdravlju kompletnog organizma.

Kod nas se mogu pronaći tri vrste kokosovog ulja:

djevičansko,
rafinirano i
delimično hidrogenizovano.
Najbolje je odabrati djevičansko jer poseduje najveću nutritinu vrijednost i autentični ukus i aromu kokosa.

Kokosovo ulje u ishrani:

Kokosovo ulje se koristi prvenstveno u ishrani južnoameričkog i azijskog stanovništva ali se vremenom kao namirnica proširilo i na evropsko tržište. Velike je nutritivne vrijednosti i bez štetnih posledica pa se preporučuje u pripremi hrane poput prženja, kao namaz ili dodatak zdravim poslasticama.

Istraživanja pokazuju da je odličan i kao namirnica koja utiče na mršavljenje i podstiče ubrzan rad metabolizma.

Brz metabolizam utiče na kvalitet života i obezbeđuje više energije. Smatra se da zamena suncokretovog ulja kokosovim smanjuje akumulaciju masnih naslaga i reguliše tjelesnu težinu.

Sigurno je da smanjuje osećaj gladi i ubija apetit za nezdravom hranom.

Kokosovo ulje kao lijek:

Upotreba kokosovog ulja održava zdrav probavni sistem i reguliše pravilan rad metabolizma. Direktno se apsorbuje u energiju i snižava holesterol ali samo u slučajevima kada se koristi u umerenim količinama.

Oboljenja protiv kojih pomaže su mnogobrojna:

crijevni paraziti i problemi sa probavom
dijabetes
virusne infekcije i gljivice
migrena i depresija
hroničan umor i oslabljen imunitet
bolesti desni
Parkinsonova bolest
Alchajmerova bolest
Kokosovo ulje za lice, kožu i kosu
Kokosovo ulje za kožu: Kokosovo ulje ne sadrži toksine, koža ga odlično upija i čini je mekom i hidriranom. Redovna upotreba doprinosi u borbi protiv starenja i leči izrazito suvu i iscpucalu kožu.

Kokosovo ulje kao ulje za sunčanje je odličan izbor za ljude svetlije puti, za djecu i za starije. Njeguje kožu zbog prisustva masnih kiselina i vitamina E, štiti od ultraljubičastog zračenja, smiruje osetljivu kožu od prekomernog crvenila i bori se protiv kožnih infekcija. Treba ga koristiti na svakih sat vremena i u odnosu na ostale preparate 100% je prirodno i bez štetnih otrova i hemikalija. Smatra se da blokira 20% UV zraka.

Kokosovo ulje kao ulje za masažu pogodno je kako za žene tako i za muškarce, kao i za decu svih uzrasta.

Kokosovo ulje za lice: U njezi lica preporučuje se kao preparat za čišćenje, svako veče pre spavanja.

Kokosovo ulje za kosu: Prednost kokosovog ulja za kosu je posebna jer sprečava njen gubitak, oporavlja je i bori se protiv peruti. Vraća joj sjaj i elastičnost.

Kokosovo ulje je poznato i kao sastavni dio kozmetičkih preparata za ljepotu od kojih izdvajamo kreme za njegu lica, tijela i ruku. Ipak, prirodno kokosovo ulje sasvim je dovoljno da doprinese kometičkom uljepšavanju i postigne zadovoljavajuće rezultate. Prirodno, jeftino i bez štetnih posljedica.