20-07-2020

Kante za sitan otpad zbog zlouptreba povučene se nekih lokacija

Duž ulica 22. novembra, Mainske te dijela donjeg bulevara nema nijedne kante za sitan otpad. Iz Komunalnog preduzeća objašnjavaju da su na tim pozicijama nekada postojale kante, ali da se to rješenje nije pokazalo praktičnim pa su iste i uklonjene.


Kante nepraktično rješenje

Iako realno postoji potreba za većim brojem kanti za sitan otpad duž pojedinih ulica, praksa je pokazala da takvo rješenje nije bilo ni praktično, ni estetski prihvatljivo, kazao je za Televiziju Budva šef radne jedinice za čistoću grada Branislav Novaković.

"Na osnovu iskustava na terenu, mi smo bili prinuđeni da na određenim lokacijama kante povučemo sa ulica iz razloga krajnje zloupotrebe. Jer te kante, kao što znate, su namijenjene za sitan otpad. Međutim, ljudi iz ugostiteljskih objekata ili stambenih objekata su kad izađu odlagali velike kese. Bila je jedna veoma ružna slika kada vidite kantu koja je opkoljena ili zagušena nekom kesom za smeće", istakao je on.


Novaković

Kada je u pitanju ulica koja od TQ plaze vodi ka zgradi Tre Canne, situacija je, prema njegovim riječima, sljedeća.

"Autobusi koji su tu iskrcavali putnike, prilikom svakog iskrcavanja vozači bi tu bukvalno čistili autobus i sav otpad odlagali u te kante. Tako da je to bila jedna vrlo ružna slika, obzirom da je to izuzetno frekventna saobraćajnica, kao i sve druge."

Novakovic zaključuje da je od kanti bilo više štete nego koristi, ali da su svakako otvoreni za mogućnost da se u spornim ulicama ponovo postave jer na lageru imaju dovoljno kanti.

Situacija bi se, kako dodaje, pratila ali se svakako mora raditi na podizanju nivoa ekološke svijesti koja je preduslov ekološke slike jednog grada.